Незважаючи на наближеність до кордону, у селі не бояться розвиватися.

Ще до війни закупили обладнання для створення швейного виробництва, яке покликане вирішити одразу кілька проблем — з безробіттям та наданням побутових послуг. Від цієї ідеї не відмовилися і прагнуть її втілити в життя.

«Цей проект виник з огляду на потреби населення. У нас багато жінок, які є швачками, але не мають де працювати. Їздити — не варіант, бо мають дітей. Коли стали учасниками проекту

«Добре» — багато людей підтвердили необхідність створення швейної майстерні. В рамках проекту закуплено обладнання для відкриття майстерні», — розповідає Лариса Шовкова, голова Тупичівської громади.

Щоб запустити виробництво — замало купити обладнання. Потрібно вирішити низку організаційних, правових і технологічних питань. Тому на допомогу громаді прийшли військова адміністрація та представники швейного бізнесу. Кажуть, у складних воєнних умовах відновлення економіки дуже важливе.

«Тут завжди були проблеми з робочими місцями, і тому керівництво громади вирішує питання. Змогли купити швейне обладнання і тепер організовують жителів», — каже Андрій Кужель, начальник Чернігівської районної військової адміністрації.

«Головне навчити, як працювати. Налагодити обладнання, розповісти людям і надати їм сировину та замовлення», — впевнена директорка швейного підприємства Наталія Романовська.

Агенція регіонального розвитку прагне того, щоб у громадах створювалися міні-технопарки, які б стимулювали розвиток економіки.

«Це рішення є. Кожна громада визначить напрями, і ми, як агенція, і ОВА допоможемо знайти гранти, інвесторів і будемо реалізовувати програми, щоб економічне відродження рухалося швидше», — каже Дмитро Рахматулін, директор Агенції регіонального розвитку.

Під майбутнє швейне виробництво в Тупичеві вже знайшли і приміщення, і працівників. Тож сподіваються незабаром його запустити. У планах ще кілька важливих для громади проектів. Також Тупичеву передали сонячну станцію, яку використовуватимуть у разі аварійних ситуацій.

Чернігівська область.

Колаж авторки.