Навіть попри умови повномасштабної війни в позашкільних закладах освіти Дніпра продовжують займаються приблизно десять тисяч дітей — там, де є надійні укриття. 70% батьків бажають, щоб їхні діти навчалися саме офлайн — тому Дніпро стало одним із небагатьох міст, де така форма лишилася.

Після того, як приміщення укриттів відремонтували й обладнали необхідним не тільки для перебування дітей під час тривоги, а навіть і для проведення в них занять, зрозуміли, що атмосфера там не дуже радісна. І тому вирішали вдихнути світло та оптимізм, додати казкового та знайомого. Так з’явилася ідея розмалювати стіни укриттів.

«Ця незвичайна ідея належить безпосередньо дітям. І ми з розумінням поставилися до неї. Зараз дуже часті тривоги — дітям багато часу доводиться перебувати в укриттях. Хочеться, щоб вони були в прийнятних умовах. Одна справа — просто зробити ремонт, а інша — щоб відремонтоване приміщення також надихало, бо діти, які тут займаються, дуже творчі. Й такі малюнки не тільки зворушують дітей та дорослих, а й надихають», — розповіла директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міськради Дар’я Біла.

Розмальовані стіни стають фотозонами, слугують прикладом, спонукають вчитися малювати. Маленькі художники використовували різні техніки. Тому що кожен заклад підійшов до цього по-своєму.

Укриття вже розмальовано в п’яти з них.

Автором одного з ескізів стала вихованка міської Станції юних техніків Карина Шрамович. Каже, що завжди мріяла розмалювати стіну. З подругами вона зобразила панораму міста, яку споглядає песик.

«Це гарна ідея — прикрасити тимчасові укриття, бо я вважаю, що під час повітряної тривоги місце, де ми перебуваємо, має бути яскравим та приємним, щоб ми менше нервували, а більше надихалися. Зараз такий час, що треба чимось розважатися — малювати, співати, не боятися і вірити. Найголовніше — просто мати бажання і не боятися, що кепкуватимуть через неправильний малюнок», — впевнена дівчина.

Автори малюнка підкреслюють, що він символізує всіх дітей Дніпра та України, які вірять у Перемогу й у те, що в майбутньому буде спокій, мир, процвітання та піднесення всього українського народу.

Заступник директора Палацу творчості дітей та юнацтва Ірина Ливанова розповіла, що в своєму укритті вони створили малюнок у вигляді українських бойових гусей: «Цим, насамперед, хочемо створити нашим дітям гарний настрій. І звісно, такою ініціативою ми показуємо, що Україна живе в кожній живій клітині в цій країні».

Майже тисяча осіб займаються в Центрі художньо-естетичної творчості учнівської молоді. З початком тривоги діти спускаються у підвал -і заняття тривають уже там. І щоб зробити атмосферу яскравішою та більш творчою, вони почали розробляти ескізи малюнків на стіни. Після цього провели кастинг та обрали найкращі пропозиції.

«Хотіли зробити наше укриття більш затишним, тож у нас з вихованцями виникла ідея розмалювати стіни. Вони запропонували свої ескізи, а ми серед них обрали той, що з петриківським розписом», — каже заступник директора центру Тетяна Омельяненко.

Нині до занять у позашкільних закладах Дніпра долучилося багато дітей, які переїхали з інших міст та сіл України. І декого дуже дивують як розміри міста і самих закладів, так і те, що можна малювати просто на їх стінах — для розвитку талантів маленьких містян. Тому ініціатори таких інсталяцій кажуть, що попереду ще багато роботи на шляху культурного розвитку дітей з усіх куточків країни. Дитина повинна розуміти, що не тільки може розвиватися, а й повинна. І в цьому велика роль саме позашкільної освіти.

Дніпро.

Фото надано автором.