Благодійний фонд «Майбутнє — дітям» і Горінчівська територіальна громада започаткували й співфінансують Центр соціальної підтримки дітей і родин «Домашнє тепло». Проект, коли благодійники на рівні з громадою долучаються до підтримки малечі, — один із небагатьох на Закарпатті. Нині в центрі проживають 19 дітей із соціально незахищених родин. І для них у селі Нижній Бистрий оновлюють колишнє приміщення адмінкорпусу Теребле-Ріцької гідроелектростанції.


У цьому оновленому приміщенні центр «Домашнє тепло» зустрічатиме Новорічні і Різдвяні свята, сподівається голова районної ради Назарій Павлій.

А загалом гімназія у селі Нижній Бистрий у Хустському районі відома ще й тим, що там у пансіонаті протягом тривалого часу жили вихованці у групах із цілодобовим перебуванням — діти з багатодітних родин і сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, і ті, котрі проживають у віддалених гірських селах. Як повідомила в. о. директора гімназії і співзасновниця благодійного фонду «Майбутнє — дітям» Любов Ковач, тільки впродовж 2019—2021 років у закладі цілодобово мешкали від 87 до 98 дівчат і хлопців цієї категорії. Проте у зв’язку з децентралізацією та освітньою реформою заклад довелося реорганізувати, й тепер у Нижньому Бистрому функціонує гімназія як освітній заклад. А ново-
створений центр «Домашнє тепло», у якому знайшли домівку дітлахи з усієї Горінчівської територіальної громади, отже, мав би кудись переїхати.

Під рукою і поруч, що називається, — будівля колишнього адмінкорпусу Теребле-Ріцької ГЕС. Вона нині належить сільраді, оскільки ще в 2018 році двоповерхове приміщення на баланс громади передало ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Тож тепер тут і хочуть розташувати центр «Домашнє тепло».

Голова Горінчівської громади Михайло Калинич каже, що «Домашнє тепло» зможе прийняти до сорока вихованців. Тому прагнуть створити такі умови, щоб діти почувалися, як удома.

Фінансується центр на 50 відсотків з бюджету Горінчівської громади, а решту — за рахунок благодійного фонду «Майбутнє — дітям», який було створено тутешніми мешканцями, котрі й працюють нині над залученням коштів та інших видів благодійної допомоги. Це справді цікавий досвід, бо не просто організувати довготривале партнерство сільради і таких щедрих добродійників.

Отже, ГЕСівська будівля — простора, площею майже 680 квадратних метрів із повністю функціональним бомбосховищем. Про це розповів меценат, співзасновник фонду «Майбутнє — дітям» Олег Ігнатко: «За кошти енергопостачального підприємства до моменту передачі майна було встановлено нову покрівлю, замінено старі вікна на сучасні вакуумні, що зберігатимуть тепло в кімнатах. Крім того, всередині відремонтовано санвузли, приміщення під харчоблок та їдальню, прогін, коридори, частково — кімнати на другому поверсі, які можуть бути пристосовані під спальні для дітей».

Сьогодні в самому центрі — 19 діток, які повністю перебувають на утриманні громади і благодійників. Усі вони живуть поки що в гуртожитку Нижньобистрівської гімназії й чекають, коли зможуть переселитися в нові комфортабельні приміщення відремонтованої адмінбудівлі ГЕС. Голова Хустської районної ради Назарій Павлій сподівається, що за підтримки благодійників це вдасться зробити ще до кінця року. «Цей благодійний осередок зможе прийняти більше дітей, ніж сьогодні, — упевнений голова райради. — Працюватимемо над тим, щоб й інші громади долучалися до проекту».

Таки приємно, що у будівлі, до якої має переїхати центр, облаштовують приміщення для ванної кімнати, на черзі — ремонт спальних кімнат. Також потрібно шукати кошти на придбання оснащення для кухні, їдальні, закупити меблі, постільну білизну тощо. Зрозуміло, що профінансувати таке громаді не під силу, тож доведеться знову шукати благодійників. «Велика потреба і в облаштуванні своєрідного освітнього простору — кімнат, де можна б встановити парти, комп’ютери, щоб діти могли вчитися, виконувати домашні завдання, проводити дозвілля, — каже в. о. директора центру Ольга Тегза. — Усе це потребує значних капіталовкладень, але ми щиро віримо, що такий потрібний проект вдасться завершити в максимально короткі строки».

На завершення варто оголосити прохання благодійного фонду «Майбутнє — дітям» і Горінчівської громади: ці структури будуть щиро вдячні всім, хто захоче долучитися до ремонту і облаштування будівлі, куди має переїхати центр з такою ніжною назвою — «Домашнє тепло».

Закарпатська область.

Фото надано автором.