Як для промислових переробників цієї запахущої рослини, так і для любителів селфі та сімейних світлин. Сюди полюбляють приїжджати кортежі з молодими парами, щоб зафіксувати щасливу мить весілля. Засновники ФГ — подружня пара Качурів, Юрій і Мирослава (на знімку), леліють нові плани, виносять креативні підприємницькі ідеї, які все-таки втілюють усупереч перешкодам, що постали через війну.

Як на Закарпатті працювати малому підприємництву під час жахливої війни і наскільки можливий розвиток? Про це та інше вони розповіли журналістам в Ужгородському прес-клубі.
«Лавандова гора», незважаючи на воєнний стан, діє і працює. Слава Богу і ЗСУ, що є така можливість, — каже Юрій Качур, керівник господарства. — Життя триває: завершивши літню пору, ми запустили косметичну лінію, ідею якої виношували кілька років. Хоча це вже третій сезон, коли працюємо у надзвичайних умовах. Спочатку було два роки ковіду, тепер війна. Коли ми запускали «Лавандову гору» як туристичний об’єкт, з’явився ковід, ми розраховували на певну кількість туристів ще 7—8 років тому, коли закладали насадження лаванди. Але досі наші плани не реалізовані». За словами Юрія Качура, навіть за такої ситуації руки опускати не слід. Треба працювати ще ретельніше, попри перепони.

Задум запустити власну косметичну лінію, в якій використовується місцева, що називається, органічна сировина, подружжя Качурів мало давно. Це була ініціатива Мирослави. Саме вона активно долучилася до розробки лінійки продукції разом із фахівцями.

«Ми займаємося виключно екологічно чистою продукцією, не застосовуємо у вирощуванні сировини жодних гербіцидів, тому можемо гарантувати, що наші рослини не нашкодять шкірі. Ми розробили серію кремів, скрабів, тоніків, гелів для душу, в основі яких — лаванда і троянда. Їх вирощуємо на нашій Лавандовій горі, — розповіла Мирослава Качур. — На-
приклад, скраб має м’яку кремоподібну текстуру з мікрогранулами і дуже добре готує обличчя до наступних процедур. Тонік насичує шкіру вітамінами, зволожує, робить бар’єрний щит, щоб волога не випаровувалася. Фаворитом для мене є крем флюїд, який містить багато сполук, що проникають у глибокі шари шкіри, тому не потрібно наносити додатковий крем. Маємо також крем із сонцезахисним фактором та крем SOS, який допоможе при будь-яких подряпинах, укусах комах, подразненнях. Лаванда у складі косметики знімає запалення, а троянда — зволожує».

Слід також наголосити, що кінцеві вироби виготовляють в іншій області України, «Лавандова гора» лише постачає сировину і розробила косметичні «рецепти». «Це недешева справа, але ми її давно задумали. У воєнних умовах складність полягає у тому, що вартість тари (закуповується за кордоном) може часто мінятися, поставки іноді запізнюються, але наша перевага в тому, що ми виробляємо продукт на основі власної сировини. Я не знайшов, щоб розкручені в Україні марки мали власну сировину. Ми вирощуємо все з нуля і маємо завершений цикл виробництва», — додає Юрій Качур.

Чоловік розповідає, що сам читає багато літератури та інформації, спілкується зі знайомими й родичами, які тестують їхню продукцію і відверто висловлюють думку принципового споживача.

Вироби проходять тестування в лабораторіях, але коли господарі отримують нові тюбики, то роздають близьким і дослухаються до їхніх відгуків.

До речі, найдовше з усіх найменувань, за словами пані Мирослави, розроблялася серія «антиакне», що стає вельми популярною серед молоді. У планах до кінця року — запустити виготовлення шампунів, олії масажної і для волосся. Але, як мудрі підприємці і люди з досвідом, Качури вироблятимуть обмежену кількість ліній косметики, бо справжня якість не може бути тиражована безкінечно...

Закарпатська область.

Фото Ужгородського прес-клубу.