Як розповіли на підприємстві, було закрито дві застарілі коксові батареї № 1 та № 2, які пропрацювали понад півсторіччя. Як запевняють фахівці, в результаті обсяг викидів забруднюючих речовин від коксохімічного виробництва зменшиться на третину. Після вимушеної зупинки у лютому цього року вже знову в роботі нові більш екологічно безпечні та інноваційні коксові батареї № 5 та № 6.

«Наше головне завдання — зберегти виробництво та робочі місця для наших людей. Але усвідомлюючи свою відповідальність за екологію міста, ми готові рухатися вперед для того, щоб зменшувати промисловий вплив на навколишнє середовище», — зазначив заступник генерального директора з адміністративних питань Артем Філіп’єв.

Він додав, що компанія зробить все, щоб переважна більшість працівників, які працювали на зупинених коксових батареях, мала можливість працевлаштування на інших виробничих ділянках підприємства із збереженням гідної зарплати, соціального пакета і всіх пільг.

«Там працювали 123 людини, з яких 88 вже можуть упевнено сказати, де працюватимуть далі. Ми продовжуємо рух шляхом модернізації виробництва, сталого розвитку та збереження того величезного потенціалу, яке має наше підприємство», — каже Артем Філіп’єв.

За словами заступника генерального директора з металургійного виробництва Сергія Лавриненка, складні умови воєнного стану призвели до зниження обсягів виробництва: агломерату, чавуну та коксу — на 80%, твердої сталі — на 85%. Відбулася вимушена зупинка аглоцеху № 1 та аглоцеху металургійного виробництва, а також доменних печей — 7, 8, 9.

«Ми розуміємо всі складнощі сьогодення і ті умови, в яких опинилися криворіжці. Люди для нас — головне. Тому після закриття коксових батарей кожному працівникові ми запропонували нові вакансії. Упевнені, що наша спільна Перемога наближається, і Кривий Ріг відновить своє виробництво у повному обсязі», — впевнений він.

Як зазначив в. о. міського голови Юрій Вілкул, «АрселорМіттал Кривий Ріг» є одним з основних виконавців міської екологічної програми. Підприємством уже виконані природоохоронні заходи, а саме: виведення з експлуатації мартенівського виробництва, реконструкція конверторного цеху з будівництвом нових газоочисних установок за конверторами № 4—6 та проведено реконструкцію обертової печі № 3 вогнетривно-вапняного цеху, завершена реконструкція шести агломашин аглоцеху № 2. Загалом ефективність зниження викидів від реалізації цих заходів становить 35 тисяч тонн.

«Основний вплив виробничої діяльності «АрселорМіттал Кривий Ріг» позначається на стані атмосферного повітря нашого міста. Підприємство закрило дві застарілі коксові батареї.

Важливим та позитивним є те, що зменшаться викиди таких специфічних речовин, як аміак, сірководень, бензол, фенол, саме на викиди цих речовин нарікають наші мешканці. Але не варто забувати, що закриття цехів тягне за собою кадрові зміни. Майже 120 працівників-професіоналів, які працювали на коксових батареях, не повинні втрачати робочі місця, особливо в такий складний час», — підкреслив Юрій Вілкул.

Дніпропетровська область.

Фото з офіційного веб-сайту Криворізької міської ради.