Холод і темряву найважче переживати хворим та літнім людям і дітям. Саме вони стали найголовнішими жертвами рашистських атак на енергосистему країни.

І хоча про складнощі нинішнього опалювального сезону говорили ще від самого літа, проте нині тон розмови зовсім інший — відчувається більше напруження, а водночас і сконцентрованість над розв’язанням проблем. Здається, всі просто зціпили зуби і готові терпіти.

Відчувались ці настрої і під час зустрічі голів громад-членів Асоціації міст України в Хмельницькій області. Понад чотири десятки голів міських, селищних, сільських рад, їх заступники та інші представники місцевої влади знову говорили про те, як зимуватимуть, як забезпечуватимуть не тільки теплом, а ще й електрикою та водою мешканців своїх громад. Як при цьому працюватиме критична інфраструктура населених пунктів за умов надзвичайних ситуацій та ракетних обстрілів.

Тільки гуртом здолаємо пітьму

Якщо раніше краяни збирали допомогу для різних населених пунктів країни, що постраждали від агресії рф, тепер усі міста області запропонували свою допомогу обласному центру, щоб ліквідувати наслідки рашистських ракетних обстрілів. Усі готові допомагати один одному і насамперед збирають інформацію про ресурси кожної громади — техніку, генератори, пункти обігріву, матеріали для оперативних ремонтів тощо. Це дасть змогу координувати роботу та виручати земляків у кризових ситуаціях.

І не тільки земляків. Нині чимало вимушених переселенців оселилися там, де немає газу. Вони не мають дров і можливості закупити за пільговими цінами паливні брикети, тож і їм потрібна допомога всіх громад.

Ці проблеми обговорюють на всіх рівнях — від керівників обласної влади до кожної родини. Свій алгоритм дій при підтримці хмельницької міськради виробили і голови квартальних комітетів обласного центру. На них покладене завдання бути комунікаторами між владою і населенням, постійно перебувати на зв’язку з міськрадою та комунальними управляючими компаніями, щоб у будь-якій ситуації не було паніки і хмельничани знали, як діяти.

У місті готують пункти обігріву. Для цього частина котелень працюватиме на твердопаливних котлах, і містяни матимуть, де зігрітися. Також діятимуть пункти роздачі води, харчування, одягу.

Ця мережа повинна працювати навіть тоді, коли повністю зникне зв’язок.

Життя без світла

В обласному центрі намагаються забезпечити генераторами медичні заклади, каналізаційно-насосні станції, системи оповіщення тощо. Все це для того, щоб у разі надзвичайних ситуацій міське господарство могло працювати.

Область уже отримала досвід, як відновлювати електропостачання після бомбардувань. Хоча світло з’явилось у більшості населених пунктів і осель, проте, як розповів начальник ОВА Сергій Гамалій, руйнування енергосистеми, завдані ракетними обстрілами ворога, не виключають аварійних відключень електрики. Запобігти цьому можна лише зменшивши навантаження на мережі. Тому закликав усіх мінімізувати використання електроенергії у пікові години.

У «Хмельницькобленерго» теж не виключають ймовірність відключень. А тому просять мати запас їжі та води, зарядити телефони та іншу техніку, але при цьому використовувати електроенергію максимально раціонально.

Натомість енергетики обіцяють сповіщати про відключення та очікуваний час відновлення розподілу електроенергії через особисті кабінети споживачів.

Мережі ремонтують, а електроенергію заощаджують

За таким принципом живуть не тільки ті громади Хмельниччини, котрі постраждали від ракетних бомбардувань, а й практично всі населені пункти краю. Так, обласний центр намагається економити на роботі електротранспорту. А в частині мікрорайонів відбуваються аварійні відключення електроенергії.

Очільниця Красилівської громади Ніла Островська повідомила, що задля забезпечення стабільної роботи енергосистеми та недопущення аварійних відключень об’єктів критичної інфраструктури в громаді діятиме плановий графік віялових відключень.

Такий же графік оприлюднили й у Славуті. У найближчі дні в мікрорайонах міста по черзі дві-три години не буде світла.

Але навіть там, де відключень немає, всіх споживачів просять бути максимально ощадливими. Нічого не вдієш, щоб побачити світло, потрібно пережити пітьму.

Хмельницька область.

Фото автора.