Але не варто покладатись тільки на неї в непростому процесі національно-патріотичного виховання. Якими стануть наші діти завтра, залежить від того, що вкладемо в їхні голови і душі сьогодні. Про це йшла мова під час засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Хмельницькій обласній державній адміністрації (на знімку).

Як зауважив її очільник, заступник голови ОДА Володимир Юр’єв, в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти України, є чітке розуміння того, що потрібні нові підходи до національно-патріотичного виховання та військової підготовки юнаків і дівчат. А координаційна рада має стати тією платформою, яка поєднає зусилля представників влади та громадських організацій у виховному процесі.

— Для нас важливо чути одне одного, бо саме так ми зможемо створити в області сприятливі умови для розвитку дієвої системи національно-патріотичного виховання. Молодь не просто має бути обізнаною в темі боротьби України за незалежність, знати наших національних героїв, але й володіти навичками, що допоможуть у складних життєвих ситуаціях під час війни та при захисті своєї країни. Ми отримали у спадок багато пережитків минулого. Тож тепер наше завдання — відкинути все зайве та спільно знайти той шлях до душ і сердець юних українців, що допоможе виховати їх справжніми патріотами, — сказав він.

Як розповіла директорка Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА Дарія Басюк, в області для цього було задумано чимало. Важливим кроком стало затвердження відповідної обласної ці-льової соціальної програми на 2022—2025 роки. Тільки на нинішній рік для її реалізації було передбачено 595 тисяч гривень. Кошти давали можливість провести багато цікавих заходів, але війна кардинально змінила все — з перших днів Хмельниччина спрямовувала свої зусилля та фінанси на підтримку військових і постраждалих від російської агресії.

Та, незважаючи на воєнний стан і припинення фінансування, робота не зупинилась. Заклади освіти та учасники освітнього процесу долучилися до волонтерства, організовують різні акції на підтримку бійців, внутрішньо переміщених осіб і тих, кому важко вижити під час війни. Так, провели чимало конкурсів і презентацій дитячих малюнків і фотографій на патріотичну тематику. А літній проект «Канікули, що нас об’єднують» допоміг об’єднати дітей та молодь з окупованих територій, яких прихистила Хмельниччина. У територіальних громадах провели сотні розважальних та спортивних заходів.

До того ж не лише розважались, а й навчали юних навичок надання першої допомоги.

Загалом за час війни діти та молодь навчились багато чого: волонтерити, плести маскувальні сітки, долучатись до благодійних
акцій, упорядковувати території населених пунктів, своєю творчістю висловлювати підтримку воїнам... Такі знання стали безцінними. Адже вони не просто допомагають виживати у складні часи, а гуртують молодь, допомагають кожному зрозуміти, що означає бути патріотом і громадянином своєї країни.

Хмельницький.

Фото надано автором.