У міськраді зазначають, що дніпровська спільнота ОСББ є однією з найактивніших рушійних спільнот з початку повномасштабної війни. Хтось об’єднався та створив невеликі гуманітарні штаби, обладнав підвали та укриття, хтось приймав переселенців — кожен із представників ОСББ знайшов свій напрям та допомагає наближати Перемогу.

Наприклад, кілька тижнів тому, коли через агресію російських терористів у місті почались віялові відключення світла, в одному із будинків ОСББ його мешканці розмістили у ліфті «набір виживання» для тих, хто застрягне в момент аварійного відключення електроенергії.

«У цьому наборі — печиво, варення, паперові стаканчики, вода, серветки вологі, сміттєвий пакет, маска, пальчатки та ліки проти підвищеного тиску чи проблем із серцем. Щодо ліків, ми поклали лише по дві пігулки та стежимо, аби діти не брали їх. На щастя, цей набір ще нікому не знадобився і сподіваємось, що й не знадобиться», — розповіла голова правління ОСББ Ольга Погрібна.

Досвід цього будинку планують поширити і серед інших співвласників будинків ОСББ.

«Це корисна практика з двох причин: перша — люди відповідально ставляться до такого фактору, як відключення електроенергії, друга — це додає безпеки тим, хто їде в ліфті. Тобто у разі якоїсь надзвичайної ситуації у людини є невеликий набір виживання на той час, поки вас рятуватимуть», — вважає начальник відділу міськради Владислав Макарець.

А для того, щоб підтримати військових ЗСУ — зігріти їх та надати світла, — активісти цього об’єднання почали виробляти окопні свічки з перетопленого парафіну.

«Багато людей помиляються, думаючи, що для таких свічок маленькі баночки не підходять — і тому їх викидають. А нам вони дуже у пригоді. Найбільша баночка — з-під кукурудзи або зеленого горошку. Спочатку їх зачищаємо. Потім беремо гофрокартон, закручуємо равликом. При цьому важливо обрати правильний напрямок — це забезпечує циркуляцію кисню. І свічка горить довго. По три-чотири години, під час яких військовий має можливість зігрітися, приготувати їжу, освітити окоп чи швидко обсушити бліндаж», — консультує активістка Олександра Скіпочка.

Виготовляти ці свічки Ольга Погрібна починала вдвох із чоловіком у себе на дачі, але в будинку виявилося стільки активних мешканців, що на сьогодні вже мають навіть кілька осередків, де виготовляють такі свічки.

Працюють і діти, і дорослі.

Є у мешканців будинку і власна плавильня, яку зробив для них один із волонтерів і на якій можна одразу перетоплювати п’ятдесят літрів парафіну. Євген обрав для себе такий фронт допомоги ЗСУ: купляє електричні плити, робить бак, який повністю обшиває, термоізолює та передає волонтерам, котрі виготовляють окопні свічки. І це дуже пришвидшує їх роботу. Інші волонтери зробили для «свічкарів» спеціальні моталки для закручування гофрокартону та триніжки — аби військовим було зручно встановлювати свічки.

Загалом з початку повномасштабної війни мешканці будинку передали на фронт уже декілька тисяч таких свічок. І сьогодні з усієї України їм надсилають баночки, віск, парафін. Приєднались і великі компанії, які надають гофрокартон тощо.

Дніпро.

Фото надано автором.