Про це повідомляє ОК «Південь». За словами його речниці Наталії Гуменюк, рашисти сповіщають населення про наближення обстрілів ЗСУ, готують провокаційні сюжети про те, як «люди в цивільному» страждають від тих самих «обстрілів». Ця тактика росіян, коли вони вивозять своє озброєння у бік позицій українських військових та гатять по мирних населених пунктах, а потім звинувачують наших захисників, давно відома. Отож Гуменюк закликала жителів Херсона не вестися на провокації російських окупантів і наголосила, що українські військові дотримуються правил і норм ведення війни, тому в жодному разі не завдаватимуть ударів по мирних жителях.

За інформацією Генштабу ЗСУ, у Бериславі на Херсонщині окупанти наказали місцевим мешканцям виїхати до 10 листопада через нібито можливе руйнування Силами оборони України дамби Каховської ГЕС.

Схоже, що у планах рф повноцінно «забетонувати» південний напрям і створити щільну оборону у стилі «Атлантичного валу». Про це пишуть оглядачі Defanse Express, посилаючись на супутникові знімки Херсонської області, які фіксують створення путінською армією розвинених оборонних позицій на лівобережжі Дніпра у глибині окупованої території. За словами аналітиків, цю активність помітив фахівець OSINT Бенджамін Пітер, який детально дослідив супутникові знімки оборонних укріплень російської армії на півдні України.

Мовляв, на тих світлинах видно фортифікаційні споруди та рубежі у різних зонах. Наприклад, у районі Нової Каховки та Голої Пристані. Отож експерти припускають, що російські війська готові створити три лінії оборони. Перша з яких проходить вздовж Дніпра, інша — на відстані 5—10 км, а третя — на відстані 20—25 км. Спостерігачі порівнюють їх з «Атлантичним валом» Третього рейху, який мав завадити висадці союзників під час Другої світової.

Протяжність ліній оборони російської армії становить понад 300 км, що створює для ворога певні складнощі, оскільки потрібно чимало ресурсів для її укріплення. Проте росія може нею й не скористатися, адже форсування Дніпра Збройними Силами України, після ліквідації угруповання російських військ на Херсонському плацдармі, здається малоймовірним.
У діях військових формувань, які виступають під брендом «другої армії світу», експерт Сергій Згурець побачив ознаки підготовки до відступу рашистів з Херсона.

Росіяни перекинули значну кількість артилерії на лівий берег Дніпра та продовжують знищувати цивільні плавзасоби, які можуть бути використані для перекидання ЗСУ через річку. Також противник знищує вежі супутникового зв’язку. На переконання Згурця, це не повинно вводити нас в оману, оскільки росіяни продовжують утримувати на правому березі Дніпра найбільш підготовлені та боєздатні підрозділи. Зокрема, десантно-штурмові та частини морської піхоти включно з перекинутими на правобережжя мобілізованими. Тож ворог продовжує готуватися до ведення оборонних бойових дій біля Херсона.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков зазначив: «асвабадітєлі» не зможуть довго утримувати місто Херсон. Однак наступний «жест доброї волі» від окупантів залежатиме від дій Збройних сил України.

ДО РЕЧІ

Країна-терорист використала майже 80 відсотків своїх сучасних ракет, завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі України. Про це повідомив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький. За даними нашої розвідки, у рф залишилося 120 «Іскандерів».
За словами Скібіцького, стали відомі плани кремля придбати в Ірану балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar і відправити їх повітрям до Криму та морем до російських портів на Каспійському морі.
Тим часом міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide. Ця зброя значно посилить українську армію і зробить наше небо безпечнішим, зазначив він. Та подякував за таку допомогу нашим партнерам — Норвегії, Іспанії та США.