Наступного дня він затонув, і під вечір 14 квітня міноборони рф визнало факт загибелі корабля. Але через... «погані погодні умови» під час буксирування до порту призначення, хоча море тоді не штормило.

Потоплення флагмана чф рф стало символічним, епічним та історичним. По-перше, у 2014-му «москва» брала участь у блокаді українського флоту. У 2022-му крейсер діяв біля острова Зміїний і був «посланий» за відомим курсом нашими прикордонниками у відповідь на пропозицію здатися... По-друге, «москву» знищив противник із потенціалом меншим у рази, вдаривши по крейсеру взагалі з берегової ракетної установки. По-третє, аналогів такого відправлення військового корабля на корм рибам не знає історія.

В Інституті дослідження війни зазначали, що, незалежно від причини затоплення крейсера «москва», ця ситуація звернула увагу на проблеми з військовими потужностями Росії.

Як визнали згодом експерти, пошкодження корпусу крейсера свідчать, що від вдалого влучання ракети здетонував боєзапас систем протиповітряної оборони С-300 «Форт», ЗРК «Оса» та артустановок АК-630. При цьому ці системи ППО навіть не розгорнули в бойове положення, а отже, екіпаж «москви» буквально проспав атаку.

За словами колишнього головнокомандувача армії США в Європі Бена Ходжеса, «москва» слугувала командним кораблем вмс росії у Чорному морі й була оснащена критично важливою комунікаційною інфраструктурою. Її затоплення стало потужним психологічним стимулом для українців та ударом для російського флоту.

Глен Говард, президент Вашингтонського аналітичного центру Jamestown Foundation, зауважив, що це дало змогу Україні зберегти судноплавні шляхи довкола Одеси відкритими для експорту, зокрема зернових. Він зізнався: чимало аналітиків вважали, що Київ дарма витрачає гроші на розробку ракет «Нептун». Однак подія 13 квітня 2022 року продемонструвала зворотне.

По факту ОК «Південь» заявило, що крейсер уразила саме протикорабельна ракета «Нептун», яка надійшла до війська буквально за кілька місяців до широкомасштабного вторгнення росії.

Цей комплекс — пускова установка з чотирма ракетами, машина для заряджання, транспортна машина та мобільний команд-ний пункт — для враження кораблів київське КБ «Луч» почало розробляти з 2014 року після значної втрати Україною флоту на початку російсько-української війни. Береговий ракетний комплекс призначений для знищення кораблів різних класів і берегових цілей та оснащений крилатими ракетами Р-360 (дальність ураження 280 кілометрів над морем). «Нептун» був однією з головних ставок для підвищення обороноздатності на Чорному та Азовському морях. Його сильною стороною є універсальність, адже ракету можна запускати з берегових комплексів, з борту кораблів і навіть з-під крила бойових літаків.

До 2025 року планували створити три дивізіони наземного базування «Нептуна», які могли покрити все узбережжя.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.