Про це інформує ГО "Центр економічної стратегії" (ЦЕС) на власній сторінці у Фейсбуці.

Вони хочуть розуміти, наскільки ефективно працюють санкції, як переналаштовується економіка росії і куди потрібно рухатися, щоб послабити її ще більше. Світ не довіряє офіційним економічним даним російського статистичного бюро. Окрім того, росія значно наростила військове виробництво - це прямо відображається на цифрах ВВП і завищує їх, йдеться в повідомленні.

Тому економісти намагаються використовувати альтернативні індикатори, які можуть надати картинку про те, що насправді відбувається з економікою рф.

Радниця ЦЕС Ганна Сахно розповіла про кілька таких індикаторів, які вона проаналізувала спільно з Європейським центральним банком.

Кредитна активність

Понад 95% кредитів за обсягами - це кредити, які беруть бізнеси для розвитку виробничих потужностей. Нині спостерігається різке падіння кредитування в російській економіці. Через велику невизначеність, гіршу позицію росії на міжнародному ринку та обмежений доступ до міжнародного капіталу бізнес в росії не готовий інвестувати у свій розвиток.

Активність споживачів

Нині росіяни купують набагато менше товарів і послуг, про це свідчать дані транзакцій споживачів "Сбербанку". Падіння почалося з липня минулого року. Важливо, що скоротилося споживання саме послуг - це те, що скорочують домогосподарства в першу чергу, коли розпочинається економічна криза.

Забруднення повітря

На основі даних із супутникових знімків було проаналізовано, як змінювалася щільність викидів діоксиду азоту. Останнім часом він дуже впав навколо великих міст у росії. Це може означати, що виробничі потужності уповільнилися, зупинилися або працюють не так активно.

Споживання електроенергії

Тут цікаво те, що раніше дані про генерацію електроенергії в росії були у відкритому доступі. Але вже за кілька тижнів вони закрили ці дані і замінили їх на інформацію, яку не можна використовувати, щоб зрозуміти, як змінюється генерація та споживання електроенергії. Росія робить все для того, щоб міжнародна спільнота не розуміла справжнього стану російської економіки.

Докладніше про стан російської економіки в дослідженні Центру економічної стратегії.

Довідково

Громадська організація "Центр економічної стратегії" - неурядовий український дослідницький центр з питань економічної політики. Центр здійснює незалежний аналіз найбільш важливих аспектів державної політики, а також працює над посиленням громадської підтримки економічних реформ.

За матеріалами Центру економічної стратегії.

Інфографіка зі сторінки ЦЕС у Фейсбуці.