У цьому впевнені міська влада Кривого Рогу та виробники хлібобулочної продукції. Вони вважають, що в умовах, коли ворог підступно та підло б'є по енергетичних об'єктах, прагне залишити українців без тепла, світла та води, одним із першочергових завдань міської влади є координація та розробка плану дій разом з усіма підприємствами, зокрема, харчової промисловості щодо забезпечення їхньої діяльності у випадку знеструмлення, перебоїв з водо- та газопостачанням.

Тому на сьогодні місто має достатній запас харчів. Хлібозаводи, міні-пекарні та кондитерські цехи щодня забезпечують криворіжців свіжим хлібом, запашними тістечками та булочками. І працюють над тим, щоб так було й надалі.

Як зазначив в.о. міського голови Юрій Вілкул, міська влада спільно із місцевими виробниками хліба відпрацьовує конкретний алгоритм їхньої роботи у випадку знеструмлення. Поставлено чітке завдання підготувати альтернативу, замість газу - пелети, замість централізованої електроенергії - генератори.

"Для зміцнення та збереження потужностей найбільших міських виробників хлібобулочної продукції залучаємо ресурс інших підприємств. Це стосується генераторів, придбання цистерн для зберігання не лише технічної, а й питної води для виробництва хліба. Безумовно, має бути також режим жорсткої економії енергоресурсів. Тобто відпрацьовуємо комплекс заходів, спрямованих на те, щоб навіть за найгірших умов жителі міста, заклади соціальної сфери, лікарні, терцентри могли отримати головний стратегічний продукт - хліб", - каже очільник Кривого Рогу.

Разом із двома великими підприємствами - "Криворіжхліб" та "Хлібозавод № 1" - потреби городян задовольняють і працівники ще семи міні-пекарень. Одна перших - "ЗВГ" відкрилася ще у 1996 році. Тоді за зміну там виробляли майже тонну продукції. Нині за добу виготовляють втричі більше - ще й півсотні видів хлібобулочних виробів. Її колектив готовий працювати в екстремальних умовах, має альтернативні джерела роботи обладнання та генерування електроенергії.

"В умовах воєнного стану, враховуючи ситуацію в країні, оптимізуємо використання електроенергії на підприємстві. Так, у жовтні спожили на третину менше електроенергії порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також не використовуємо газ, перейшли на пелети. Це дає змогу впевнено дивитися у новий день", - розповів директор підприємства Микола Грунь.

Дніпропетровська область.

Фото Криворізької міської ради.