Ще ніколи в Хмельницькому опалювальний сезон не розпочинався так пізно. Лише а перших числах листопада міський голова Олександр Симчишин підписав відповідне розпорядження. Та й то через те, що температура надворі почала помітно знижуватись. Тож голова зобов’язав Департамент інфраструктури міста та міське комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомун-

енерго» провести поетапне включення опалення у житлових будинках та всіх інших споживачів. Стосується це і квартирно-експлуатаційного відділу обласного центру та підприємств і організацій, на балансі яких перебуває житловий фонд.

І хоча під час включення котелень та теплових мереж їх персонал працюватиме цілодобово, проте це аж ніяк не означає, що одразу всім і скрізь стане тепло.

Хмельницькі дитячі садки та лікарні отримували тепло ще з середини жовтня. А тепер поетапне включення. Це означає, що до деяких помешкань тепло дійде тільки за кілька днів. Крім того, багато чого залежатиме від погоди. Містян уже попередили: оскільки середньодобова температура не нижча за вісім градусів, тепло не подаватимуть на повну. Вдень його буде менше, вночі — дещо більше. Крім того, всі багатоквартирні будинки міста мають лічильники, тож відповідальних за їх роботу просять регулювати подачу теплоносіїв.

Однак після стількох холодних тижнів у квартирах хмельничани готові потерпіти ще трошки, аби відчути хоча б дух тепла. Тим паче що керівника міського комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» зобов’язано забезпечити безперебійне теплопостачання до завершення опалювального сезону. Звучить обнадійливо. Та всім зрозуміло, що все залежатиме не тільки від роботи комунальників.

— Це найпізніша дата старту, яку пам’ятають наші теплоенергетики, — зауважив Олександр Симчишин. — Але таке запізнення дало можливість заощадити істотні кошти населенню і газ для держави.

Як стверджують теплоенергетики, до початку опалювального сезону вони були готові ще 20 вересня. Витратили на цю підготовку майже 150 мільйонів гривень, провівши всі необхідні технічні роботи і замінивши майже п’ять тисяч метрів труб. А ще зробили реконструкцію всіх котелень, уклали договори на постачання газу, тобто готувались відповідально.

Але навіть після цього підготовка не завершилася. Російські терористи змушують тепер бути готовими ще й до різних надзвичайних ситуацій. І всі, комунальники, споживачі, влада, намагаються з розумінням та терпінням ставитись до того, що відбувається. Якщо минулими роками владі доводилось відповідати на обурливі дзвінки та скарги хмельничан стосовно холоду в квартирах, тепер таких нарікань дедалі менше. І це незважаючи на те, що до низьких температур в помешканнях додалась ще й темрява через відключення світла.

Таке само і в інших населених пунктах краю. Якщо в обласному центрі батареї стали тепліші, то багато хто в різних громадах ще в очікуванні домашнього тепла. Тільки з першого листопада почали обігрівати заклади дошкільної освіти та лікарні в Кам’янці-Подільському. Але й там тепло подаватимуть відповідно до погодних умов: що тепліше буде на вулиці — то прохолодніше в домівках. І лише з сьомого листопада в місті стартував опалювальний сезон для населення.

На день раніше він розпочався у Шепетівці. Але теж не для всіх. Перші тепло отримають комунальні заклади з індивідуальними котельнями на твердому паливі та на електричному опаленні.

Через багаторічні проблеми з роботою тепло-
енергетиків у місті шепетівчани потерпають від холодів не вперше. За цей час чимало родин вже самостійно подбало про те, як і чим грітись узимку. Тож нинішня зима не обіцяє нічого незвичного.

А загалом що ближче до зими, то більше споживачі налаштовуються на те, що потрібно будь-якою ціною пережити всі труднощі.

Хмельницька область.

Фото КП «Хмельницьктеплокомуненерго».