Завдяки багаторічному успішному досвіду співробітництва з міжнародними організаціями місту вдалося долучитися до цього масштабного проекту, який вже почав працювати в Харкові. На початку осені UNECE додатково запросила міжнародних архітекторів, щоб допомогти Миколаєву розробити перспективний Генеральний план міста.

Координує цю роботу глобальна дизайнерська та архітектурна компанія «One Works» (Італія).

Іноземні партнери разом із миколаївськими фахівцями одразу взялися до роботи. Тут стали в пригоді напрацювання Миколаєва у сфері геоінформаційних даних, які планово створювалися міською владою з 2018 року. Тепер «One Works» та залучені експерти виконують збір та аналіз матеріалів діючих планувальних документів, проводять фахові консультації з місцевими спеціалістами, досліджують економічну складову обласного центру.

Паралельно проводиться соціологічне дослідження думки містян щодо створення Генерального плану.

Крім того, розпочато роботу з аналізу можливих варіантів п’яти пілотних проектів для Миколаєва. Розробки пілотних задумів стосовно конкретних територій включать до матеріалів та рішень Генерального плану. У процесі роботи над важливим для міста документом особлива увага приділяється прозорості, відкритості та залученню зацікавлених представників громади. З цією метою UNECE планує запустити спільний для Харкова та Миколаєва сайт, що максимально широко інформуватиме містян про всі етапи розробки.

«Миколаївці активно приєдналися до роботи над формуванням концепції відновлення міста після війни. Вони заповнюють розроблені міжнародними та вітчизняними експертами анкети, відповідаючи на запитання, яким вони хотіли б бачити обласний центр після війни», — розповів миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Результати дослідження і думки містян будуть опрацьовані та враховані при розробленні Генерального плану.

Посадовець повідомив про перші результати анкетування. Серед пріоритетів містян — створення громадських просторів і розвиток зелених зон; реконструкція набережної від Інгульського до Південнобузького мосту; створення траси здоров’я від Миколаївського суднобудівного заводу до Яхт-клубу і далі до мікрорайону Намив; перебудова парку Перемоги та інших міських парків.

Міський голова резюмував: «Люди говорять про мирне і благополучне місто, в якому хочеться жити: це зони відпочинку, велодоріжки та інші інфраструктурні об’єкти, що створюють затишок».

Олександр Сєнкевич закликав усіх небайдужих містян, де б вони нині не перебували, долучитися до участі у розробленні перспективного Генерального плану міста, заповнивши анкети.

Фото Світлани ВОВК.