З огляду на умови воєнного часу, захід відбувся в режимі онлайн. Організаторами конференції виступили Миколаївський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді та Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

На перший, заочний, етап однієї з найпопулярніших дитячих краєзнавчих конференцій в Україні надійшло майже 180 робіт. За результатами їх розгляду оргкомітетом відібрано та запрошено до участі в очному етапі представників 21 області.

Безпосередньо у роботі конференції взяли участь 138 здобувачів освіти. Під час урочистого відкриття заходу його учасників привітали директор департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації Алла Веліховська, а також начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи МОН Вадим Овчаренко та директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Андрій Лісота. Тон дискусії задали спільні декламування представниками різних регіонів України віршів Бориса Конакова «Батьківщина» та Ігоря Бірші «Моя Україна».

Робота в секціях проводилася на платформі ZOOM у форматі обговорення доповідей, дискусій між учасниками, керівниками та модераторами. Юні пошуковці захищали свої дослідження у секціях «Культура рідного краю», «Історичне краєзнавство», «Географічне краєзнавство», «Археологічне краєзнавство», «Екологічне краєзнавство» та «Етнографічне краєзнавство». Діти із задоволенням презентували свої пошукові роботи, слухали ровесників, обмінювалися думками щодо проблем минулого і сьогодення, шукали шляхи для збереження народних традицій, звичаїв та обрядів. Юні дослідники знайомили з новими краєзнавчими об’єктами та непересічними постатями, цікавими, а часто — трагічними долями людей. Учасники заходу намагалися привернути увагу до різних екологічних проблем, а також необхідності збереження й охорони пам’яток історії та культури, природних об’єктів.

Керували роботою секцій краєзнавці-дослідники, представники культурно-освітніх закладів, науковці провідних закладів вищої освіти Миколаєва. Під час урочистого закриття конференції керівники секцій одностайно відзначили високий рівень досліджень та копітку роботу, проведену юними пошуковцями, і побажали їм не зупинятися на досягнутому. Справжнім подарунком для всіх учасників заходу стала онлайн-зустріч з талановитою миколаївською художницею, автором патріотичних листівок Світланою Чебановою.

«Три дні роботи конференції виявили живий інтерес та продемонстрували практичну значущість досліджень юних краєзнавців і їхніх педагогів. І, незважаючи на те, що безпосередня робота конференції відбувалася на платформі ZOOM, у всіх учасників сформувалося стійке відчуття спільності, долучення до загальної справи дослідження і популяризації рідного краю, що є особливо важливим у наш складний час», — зазначила модераторка конференції, директорка Миколаївського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді Тетяна Андрійчук.

За результатами роботи конференції вже підготовлено два томи збірок робіт, які найближчим часом разом із сертифікатами отримають учасники. Всі, кого особливо відзначили керівники секцій, отримають ще й свідоцтва на право друку у збірці кращих матеріалів ХІІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».