Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили в штаб-квартиру Агентства, що після відносного затишшя на об'єкті обстріли відновилися як поблизу, так і на території атомної електростанції.

За короткий проміжок часу вранці 20 листопада було чути більше десяти вибухів. Команда МАГАТЕ могла побачити кілька з них зі своїх вікон. Потужні вибухи лунали також ввечері 19 листопада.

Обстріли поновилися, не зважаючи на те, що Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), котра складається з 35 країн, у четвер, 17 листопада, ухвалила третю резолюцію від початку повномасштабної війни в Україні, в якій закликала росію припинити всі дії на українських ядерних об’єктах.

Посилаючись на інформацію, надану керівництвом станції, команда МАГАТЕ повідомила, що внаслідок обстрілів деякі будівлі, системи та обладнання на майданчику ЗАЕС були пошкоджені, але поки що жодне з них не є критичним для ядерної безпеки. Інформації про постраждалих немає.

Експерти МАГАТЕ перебувають у тісному контакті з керівництвом об’єкта та продовжуватимуть оцінювати ситуацію та звітувати про неї.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що вибухи на майданчику великої атомної електростанції абсолютно неприпустимі.

Нагадаємо, попри оголошену окупантами «анексію» Запорізької АЕС зараз на станції продовжують працювати українські фахівці. За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

МАГАТЕ вже кілька разів закликало росію вивести свої сили з найбільшої у Європі атомної станції. Гендиректор Агенства Рафаель Гроссі також намагається домовитися про створення зони безпеки на станції.

За матеріалами hromadske.ua, lb.ua

На знімку: Загальний вигляд Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Енергодарі.

Фото: EPA/UPG