Україна може стати № 1 у цьому напрямі, переконаний віце-прем’єр-міністр України — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За дев’ять місяців повномасштабної війни українці показали, як сучасні рішення та технології змінюють перебіг подій. Під час Київського міжнародного економічного форуму посадовець розповів про пріоритетні напрями під час війни.

Насамперед це цифровізація держпослуг. З початку війни «Дію» поставили на воєнні рейки, відповідаючи на нові виклики. Так, з’явилися соціальні послуги для вимушених переселенців, реєстрація пошкодженого майна тощо.

Щодо кібербезпеки. За весь час повномасштабного вторгнення не було жодного витоку інформації та всі системи працюють стабільно.

У царині відновлення зв’язку. Оператори швидко відновлюють зв’язок на деокупованих територіях, незважаючи на постійні ракетні обстріли. Україна вже серед країн, що мають найбільшу кількість «Старлінків», які дають змогу користуватися швидкісним Інтернетом за будь-яких умов.

Military-tech. Технології змінюють специфіку воєнних дій і завдяки їхньому розвитку наші військові знають про ворога більше, ніж він може собі уявити.

Тим часом уряд перерахував понад 62 млн грн переможцям програми мікрогрантів «Власна справа». Кошти на започаткування чи розвиток свого бізнесу отримали 265 українців. Про це інформує Міністерство економіки України.

Загальна сума виплат за різними програмами проекту «єРобота» вже становить майже 264 млн грн.

«Серед усіх програм проекту «єРобота» найпопулярнішою є програма мікрогрантів «Власна справа», яка стимулює розвиток підприємництва. Наша мета — завдяки реалізації грантових програм забезпечити створення щонайменше 300 тисяч нових робочих місць», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

Також почалася роздача зимового дитячого одягу переселенцям на Київщині. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з ЮНІСЕФ реалізують гуманітарний проект із забезпечення зимовим одягом дітей-переселенців. Днями у приміщенні Борщагівської селищної ради було передано партію зимового дитячого одягу внутрішньо переміщеним особам, що проживають у селі Софіївська Борщагівка та місті Вишневому Київської області. Комплекти розподілялися згідно з отриманими напередодні заявками від переселенців. Загалом було видано 74 комплекти одягу, розраховані на дітей віком від 0 до 8 років. Вони підходять і дівчаткам, і хлопчикам, складаються з куртки, светра або світшота, термобілизни, штанів, шкарпеток, черевиків, шапки та рукавичок. Першочергово такими наборами забезпечуються багатодітні родини ВПО.

У Мінреінтеграції нагадали: щоб подати заявку на отримання комплекту, необхідно зателефонувати на гарячу лінію відомства 15-48 або до Офісу Уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб за номером +38 (066) 813-62-39.

Нагадаємо, днями віце-прем’єрка України Ірина Верещук і голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін побували на одній з київських фабрик, де в межах спільного проекту Мінреінтеграції та Дитячого фонду ООН шиють зимовий одяг для дітей внутрішніх переселенців і жителів прифронтових, а також щойно визволених територій.

Підсумовував Віктор БОНДАР.