Однак руйнівні обстріли міста на початку жовтня поклали край сподіванням відновити стабільну роботу в приміщенні на Хортиці. Репетиції й покази вистав зупинено невідомо на скільки. Здавалося б, культурне життя міста має завмерти, але ні — театр-лабораторія Vie має «Друге дихання».

«Друге дихання» — так називається спільний фотопроект запорізького театру та фотографині Альони Зубкової. Його презентацію було перенесено в онлайн і відбулася вона 9 листопада на сайті vie.zp.ua. У галереї — 22 світлини, на них знайшов відображення вир складних емоцій, які кожен українець відчуває від початку повномасштабної війни.

Прозорий, але обмежений простір акваріуму став для митців своєрідною сценою. Занурюючись під воду, вони намагалися передати свої почуття: випустити на волю крик, знайти спокій, зберегти надію. Мінімум реквізиту: ланцюги, квіти, дзеркало й маска.

Образи лаконічні та промовисті. Оголена людина в незручній позі в тісному акваріумі. На неї спрямовано яскравий прожектор. Він підсвічує вразливість тіла, уважно спостерігає за мізансценою. Так світ спостерігає за війною в Україні, вдивляючись у деталі, але — на безпечній відстані.

Або дівчина з квітами. На перший погляд — це наслідування гармонійного спокою прерафаелітів, але, роздивившись нюанси фотографії, відмовляєшся від цієї думки. Вираз обличчя стривожений і трохи напружений, рука на краю акваріуму чи то шукає опору, чи відштовхує небезпеку. Квіти — ніби символ минулого, відносно мирного життя. Дівчина тягнеться до них, втрачаючи останнє повітря під водою.

Підтримка бринить на світлині, де дві руки тягнуться одна до одної. Пальці не переплетені, але присутність іншого відчувається. Тонка чуттєвість сцени підкреслена м’яким градієнтом кольору, що переходить від фіолетового до золотого.

Як зазначають у прес-службі, участь у фотопроекті взяли не тільки актори, а й дизайнер та головний адміністратор театру. Щоб отримати фото вертикального занурення в акваріум, техніки розробили спеціальну конструкцію. Ризикнув скористатися нею лише один виконавець. Зйомку було проведено у вересні, але назву проект отримав за два тижні до публікації.

«Друге дихання» театру-лабораторії Vie переносить особистий досвід людей, які живуть у прифронтовому місті, у мистецьку площину. Без романтизації, але метафорично, митці аналізують свої почуття та роблять видимими гострі емоції, відкривають друге дихання, щоб продовжувати боротьбу.

Запоріжжя.