У Софії директорка кінофестивалю Тетяна Станєва розповіла, що вона, як українська болгарка, має особливі сентименти до своєї прабатьківщини Болгарії. "В команді кінофестивалю в нас ще декілька бессарабських болгар, які однаково вболівають за долю двох країн - Болгарії та України, які мають спільні історичні перетини та зв'язки, одним з яких є ми - українські болгари. Ми щиро радіємо, що найперший спецпоказ за кордоном відбувся саме у столиці Болгарії в травні цього року і мав назву "Подивись на Україну іншими очима". Ми хотіли показати глибину та різноманіття культури України. Тепер ми показали біль і надії нашої країни - показами стрічок: "Зірка полину" Аделіни Борець; "Живі" Сергія Буковського; "Миротворці. У горах Сванетії" Андрія Кіршина; "Своє" Мирослава Луцика; "Терикони" Тараса Томенка. Також "ОКО" вперше включив до програми відлуння кінофестивалю ігрову стрічку - "Сторожова застава" Юрія Ковальова".

Завершить свою подорож "ОКО" на Батьківщині - в Бессарабії - 2, 3 та 4 грудня у місті Болград.

Варто зазначити, що переможцем етнофестивалю у повному метрі став фільм "Я - Шанс", режисер - бельгієць Вайнберг Марк-Анрі.

Серед короткометражних фільмів перемогу здобула картина "Дівчина-кочівниця" іранської режисерки Рухолли Акбарі.

Для довідки

Міжнародний кінофестиваль "ОКО" родом із України, представив глядачеві 34 стрічки: 8 повнометражних і 16 короткометражних конкурсних фільмів з 22 країн, а також 10 фільмів-спецпоказів українського сучасного та поетичного кіно. Загалом оргкомітет отримав рекордну 1171 заявку зі 104 країн.

Фото з відкритих джерел.