Про це заявила заступник міністра економіки України Тетяна Бережна під час польсько-українського економічного форуму. До того ж через бойові дії країну залишили вже приблизно 7 мільйонів осіб, що вплинуло на зростання рівня безробіття.

«Війна руйнує ринок праці України. Бойові дії тривають там, де було зайнято 10 мільйонів працівників. Щонайменше 5 мільйонів осіб втратили роботу», — зазначила Бережна.

Тим часом понад 1300 безробітних осіб залучено до виконання суспільно корисних робіт у шести областях у рамках проекту «Армія відновлення». Про це інформує відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Мінекономіки.

«Сьогодні вже в шести областях залучають безробітних до суспільно корисних робіт, спрямованих на відбудову країни та подолання наслідків військової агресії росії — у Сумській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Полтавській та Рівненській. Найближчим часом до них доєднаються Волинська й Запорізька області, де нині узгоджується перелік підприємств-організаторів таких робіт, їх види та кількість людей, які потрібні для їх виконання...» — розповіла Тетяна Бережна.

Найбільшу кількість безробітних залучили в Сумській області — 519 осіб, а також Київській — 311 осіб, Полтавській — 177 осіб, Чернігівській — 176 осіб. За виконання суспільно корисних робіт держава вже перерахувала працівникам 6,2 млн грн.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до: укріплення дамб, розчищення узбережжя біля водойм та річок; заготівлі дров для населення; розвантаження гуманітарної допомоги; облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття; ремонтно-відновлювальних робіт у приміщеннях соціальної сфери; упорядкування, відновлення та благоустрою міст; ліквідації стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів; проведення ремонтно-відновлювальних робіт (насамперед робіт, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності громад).

У Мінекономіки нагадали, що участь у суспільно корисних роботах з боку безробітних є добровільною й оплачується на рівні не нижче за мінімальну зарплату, яка на сьогодні становить 6700 грн. Крім того, оплату праці за виконання таких робіт можуть дофінансовувати з обласних бюджетів.

Те, що 1300 вчорашніх безробітних сьогодні забезпечено роботою й засобами до існування, звісно, тішить. Але що таке 1300 безробітних порівняно з 5 мільйонами співгромадян, які втратили роботу, та 7 мільйонами тих, що виїхали і невідомо, чи повернуться: крапля в морі нашої біди.

Насамкінець — позитив. Завдяки урядовій програмі переміщення збережено понад 35 тисяч робочих місць. З небезпечних регіонів переїхали 772 підприємства, 605 з них уже відновили роботу на новому місці, розповіла Тетяна Бережна.

За словами посадовиці, для 261 підприємства нині здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування. А 634 підприємства, що подали раніше заявки на переміщення, відмовились від релокації у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані.