У Національній історичній бібліотеці України до 90-х роковин геноциду української нації, вчиненого у 1932—1933 роках комуністичним тоталітарним режимом на чолі зі Сталіним, відкрилася тематична виставка поштових та непоштових марок і конвертів «Голодомор у дзеркалі еррінофілії та філателії». Більшість експонатів — із колекції кандидата історичних наук, провідного наукового співробітника Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду, представника Крайової Ради Українців Криму Андрія Іванця.

«Непоштові марки з тематикою Великого Голоду, які випускали організації української діаспори з 1953-го, клеїлися на конверти поруч з поштовими марками і далі вони несли правду в світ про злочин комуністичного СРСР та трагедію українського народу. Чимало таких марок зберігається у зібраннях колекціонерів, вони продовжують розповідати про Голодомор», — наголошує історик.

В експозиції можна побачити непоштові марки Українського Конгресового Комітету Америки, Підпільної Пошти України (поштового відомства Закордонних частин ОУН), інших структур української діаспори, конверти «Козацької пошти» видавця, митця і мандрівника Андрія Пилюха (Львів), поштові марки та конверти України, які розповідають або нагадують українцям і світу правду про штучну голодову катастрофу 1932—1933 років.

«Про геноцид українців у СРСР десятиліттями говорити було заборонено. Але і на Заході тривалий час інформація про Голодомор замовчувалася. Випуск непоштових марок українцями діаспори з цієї тематики допомагав долати інформаційну блокаду, яку намагався вибудувати СРСР навколо геноциду українського народу. У незалежній Україні випуск марок і конвертів з тематики Голодомору є елементом вшанування пам’яті мільйонів загиблих співвітчизників та процесу інформування українського і світового співтовариства про тяжкий злочин комуністичного тоталітарного СРСР», — додає Андрій Іванець.

На виставці також експонується один з перших візуальних творів у радянській Україні на тему Голодомору — гравюра на дереві художника, автора низки серій марок і письменника Юрія Логвина із маскувальною назвою «Голод в лето 1230...» (1966), а також його проект марки до 70-х роковин трагедії 1932—1933 років.

Виставка у читальній залі бібліотеки працюватиме до 7 грудня.

На знімку: в експозиції виставки «Голодомор у дзеркалі еррінофілії та філателії».

Фото надано Андрієм Іванцем.