Про це поінформувало Державне агентство меліорації та рибного господарства України на власній сторінці відомства у Фейсбуці.

Продовжуючи тему розмноження екзотичних представників річкової флори, фахівці відомства розповіли про особливості нересту рідкісного річкового миня. Минь річковий - прісноводна холодноводна риба родини миневих. Через малу чисельність з 2009 року занесений до Червоної книги України як вразливий вид, тому його вилов на території України заборонений протягом усього року. Статевої зрілості минь річковий досягає у віці 3-4 років за довжини тіла 17-18 см. Розмножується взимку, з грудня по лютий, зазвичай під кригою при температурі води від 0 до 4_С. Нереститься з настанням сутінок, переважно на мілководних піщаних ділянках зі швидкою течією. Відкладена ікра зноситься течією й осідає у заглибинах дна. Плодючість самиць сягає до 500 тис. ікринок. Однак велика кількість ікри та мальків знищується окунем, йоржем та іншими видами риб. Потужний природний інстинкт нересту приглушує у риб рефлекси самозбереження. У цей час минь річковий може стати легкою здобиччю для браконьєрів.

Державне агентство меліорації та рибного господарства України закликає рибалок відповідально ставитися до річкового миня, що нерестує, адже від того, як відбудеться нерест, залежить відновлення його популяцій в українських водоймах.

Вл. інф.