Як повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна під час інформаційного телемарафону, нині у Державній службі зайнятості є 27 тисяч вакансій (торік на цю дату їх була 61 тисяча), тобто на одне робоче місце сьогодні претендують 8 офіційно зареєстрованих безробітних.

«Якщо говорити про фактичне безробіття, то на кінець 2022 року ми маємо 2,6 мільйона безробітних осіб, а 2023-го ми прогнозуємо трохи більш як 2,8 мільйона безробітних», — сказала посадовиця.

Тим часом за інформацією, наданою Київським міським центром зайнятості, щоб громадяни з інвалідністю змогли реалізувати свої здібності, держава забезпечує їм право працювати, враховуючи індивідуальні програми реабілітації. Нині в базі КМЦЗ налічується 375 вакансій для таких громадян.

У Центрі зайнятості наголошують, що при виборі роботи враховуються рекомендації МСЕК, наявні у співгромадян з інвалідністю, кваліфікація, рівень знань та побажання претендентів. Деякі з вакансій з огляду на заробітну плату досить привабливі. Найбільше пропозицій для продавців продовольчих товарів — 67, продавців-консультантів — 46, соціальних робітників — 41, монтажників радіоелектронної апаратури та приладів — 22, прибиральників виробничих приміщень — 19, робітників з комплексного прибирання та утримання будинків і прилеглих територій — 19, мийників літальних апаратів — 14 та пекарів — 12.

Найвищі зарплати серед вакансій для людей з інвалідністю — по 110 тис. грн — пропонуються в ІТ-сфері: інженерам-програмістам (3 вак.), інженерам з програмного забезпечення комп’ютерів (2 вак.) та фахівцеві з розроблення комп’ютерних програм.

У КМЦЗ також повідомили, що з січня цього року послугами столичної служби зайнятості скористалися 1940 осіб з інвалідністю. 204 з них служба зайнятості допомогла реалізувати їхнє право на працю. Нині на обліку перебувають та отримують послуги служби зайнятості 568 громадян з особливими потребами.

Насамкінець — гарна новина від народних обранців. Українцям списуватимуть кредити на житло та автомобілі, які були пошкоджені або зруйновані під час війни. Відповідний законопроект прийняла Верховна Рада. Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Якщо ваше житло перебуває на окупованій території, також взяте в кредит, цей закон заморожує виконання вами кредитних зобов’язань до перемоги», — додає він.
Гетманцев уточнив, що закон набуде чинності через 30 днів після його опублікування. Упродовж 30 днів Кабінет Міністрів України має прийняти необхідні нормативно-правові акти.

«Після їх прийняття необхідно зафіксувати в установленому цими актами порядку пошкодження чи руйнування свого кредитного житла або знищення єдиного авто. Отримати підтверджуючі документи. 3вернутися до банку, в якому був взятий кредит, із відповідною заявою, доклавши підтверджуючі документи», — пояснив механізм списання кредитів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Фото із сайту progroshi.