На базарах, у магазинах, через інтернет-замовлення: тисячі людей шукають все - від ліхтарика до потужного генератора, що можна використати під час вимикання світла. Потреби різні. Як і ціни на товар.

Від нестачі електропотужностей потерпають усі. Але чи не найбільше - виробничники. Адже вони змушені зупиняти свої процеси, а за цим тягнеться ціла ланка проблем: робітник залишається без зарплати, покупець - без товару, економіка - без грошей... Тож кожен намагається здолати цю проблему, як може.

Відсутність електропостачання серйозно вдарила і по аграріях. Хоча на полі роботи вже зупинені, проте господарства продовжують функціонувати. Як розповіли в одному із агропідприємств краю, через відсутність електрики досі змушені тримати в полі кукурудзу. Річ не в тім, щоб її зібрати, а щоб потім висушити. Адже ні для зберігання, ні для продажу сире зерно не годиться.

А ще у господарстві є ферма, де вирощують свиней. Там теж без електрики дуже сутужно. Тож і змушені шукати додаткові енергоджерела. Два потужних генератори ще встигли відшукати на вітчизняному ринку. Заплатили за них чимало - йдеться про мільйонні суми. Але господарство змушене йти на такі витрати, бо інакше втрати від незбереженого врожаю чи загиблої худоби можуть бути значно більшими.

Та все одно цього виявилось замало. А тепер знайти потрібний товар дедалі важче. Тож змушені були купувати його за кордоном. На нові грошей не вистачило, тож заради економії придбали вживаний товар. Радіють ще й тому, що віднедавна уряд, розуміючи складну ситуацію з електропостачанням, дозволив ввозити та розмитнювати електрогенератори та трансформатори без сплати податків.

Так, за час дії відповідної урядової постанови без податків у Хмельницькому вже розмитнили півтори тисячі електрогенераторів. Причому перелік товарів, за які не доведеться платити мито і податок на додану вартість, значно ширший. До нього увійшли також пристрої для фільтрування та очищення води, трансформатори, електричні акумулятори та павербанки. Йдеться також і про потужні трансформатори, електричну апаратуру для комунікації, пульти, панелі й розподільчі щити та ізолятори.

Більшість таких виробів привозять самі виробничники для своїх потреб. Але частину пропонують і на ринку. Туди приходять і ті, хто хоче купити генератор для свого будинку чи невеликої крамниці. Покупці кажуть, ціни на такий товар підскочили. Тепер такий генератор коштує не менше сорока тисяч гривень. Але той, хто наважився на таку покупку, намагається придбати її з перших рук, бо при купівлі через інтернет дехто вже зіткнувся з шахрайством, коли злочинці отримували гроші й просто зникали. Тож сумний досвід одних став уроком для інших.

У тих, хто не може дозволити собі такий дорогий товар, запити значно скромніші - шукають ліхтарики і лампи, що можуть працювати на підзарядці. Тепер за такі потрібно віддати відповідно не менше трьохсот і шестисот гривень. Якщо ж і така покупка не по кишені, залишаються дешевші ліхтарики. Але, зрозуміло, що їх якість значно нижча.

Ну і наостанок - свічки. Тепер менш як за 20-30 гривень не купиш. Але всі переконались, що згорають вони дуже швидко. На добу при багатогодинних вимиканнях світла однієї заледве вистачить. Тож нескладна арифметика підказує, що навіть найдорожчий ліхтарик вигідніший за найдешевшу свічку.

А на блошиному базарі довелось спостерігати, як не антиквари і любителі старовини, а пересічні покупці приглядаються до добряче поіржавілих гасових ламп та ліхтарів. За такі просять 200-300 гривень.

Через те, що всі джерела світла та енергії стали дорогими, для багатьох випробування темрявою стало ще й фінансовим випробуванням. Тож чимало людей, особливо пенсіонери та малозаможні, перечікують відсутність світла просто у темряві. А бабусі розповідають про те, як їм доводилось вчити уроки при гасових лампах, а їхнім мамам прясти, запалюючи каганець, який був опущений просто в мисочку з олією.

Сучасний світ вніс свої корективи в такі технології, бо тепер подібними лайфхаками діляться через інтернет.

Хмельницький.