На цьому минулого тижня наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко під час засідання координаторів Міжнародної енергетичної консультативної ради високого рівня при Міненерго.

Водночас є інформація про можливе повторення обстрілів найближчим часом. Ускладнити ситуацію в енергосистемі можуть і очікувані зимові морози. Країни-учасниці Міжнародної консультативної ради при Міненерго допомогли Україні обладнанням на мільйони євро додав Герман Галущенко.

«Ми ефективно використовуємо надане міжнародними партнерами обладнання для проведення відновлювальних робіт та стабілізації ситуації в енергосистемі. Ми дякуємо за цю допомогу. Україна вже отримала енергетичне обладнання на мільйони євро. Наше завдання на сьогодні — не просто використати обладнання для проведення швидких відновлювальних робіт, але і сформувати склад обладнання, яке може терміново знадобитися після наступних обстрілів», — зазначив посадовець. Міністр подякував міжнародним партнерам за комунікацію в режимі 24/7 та готовність і надалі координувати співпрацю для надання підтримки українському енергетичному сектору.

Понад 16 мільярдів гривень — такий сумарний економічний та антикорупційний ефект лише від електронних послуг у Дії у 2020-2021 роках. За підсумками 2022 року очікують рівня у 48 мільярдів гривень. У Міжнародний день боротьби з корупцією віце-прем’єр-міністр України — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів про конкретні досягнення Мінцифри. «Переводячи в онлайн кожну сферу, знищуємо корупцію. Важливий приклад — цифровізація сфери будівництва. Раніше за оформлення документів на будівництво громадяни та бізнес були вимушені платити великі хабарі. Зараз усе прозоро — в кілька кліків на порталі Дія та сайті e-construction».

Завдяки впровадженню Єдиної державної електронної системи, за словами міністра, зекономили державі три мільярди гривень на рік. Запустили електронні лікарняні. Щороку за листками непраце-здатності з держбюджету виплачувалось понад 18 мільярдів гривень. Частина коштів ішла на куплені в Інтернеті довідки. Цифрові лікарняні унеможливлюють це та дають можливість зекономити чотири мільярди гривень щороку. А ще — час лікарям та пацієнтам.

Додамо. За даними Мінфіну, до 10 відсотків усіх соціальних виплат — неефективні. На соціальну сферу щорічно витрачається найбільше коштів — понад 700 мільярдів гривень, які складно відстежити. Це субсидії, пенсійні виплати тощо.

За словами Михайла Федорова, запуск Єдиної інформаційної системи соціальної сфери дасть змогу заощадити бюджету до 11 мільярдів гривень щороку. Над цим працюють у відомстві, запевнив керівник та подякував за підтримку цифрових антикорупційних реформ міжнародним проектам TAPAS 
Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах (USAID/UK aid), Програмі EGAP (Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, Фонду Східна Європа) та EU4DigitalUA (ЄС).

Український союз промисловців і підприємців (УСПП) інформує, що завдяки активним комунікаціям україно-литовських ділових кіл, торговельно-економічне співробітництво між країнами активно зростає. Торік товарообіг становив рекордні два мільярди доларів (+ 49,5%). Війна рф проти України дещо завадила цим процесам, проте падіння за дев’ять місяців поточного року не перевищує сім відсотків. Це свідчить про стійкість бізнес-контактів з Литвою. Нині пріоритетами на наступний рік ділова рада визначила проекти із зеленої енергетики, будівництва (у тому числі в рамках Плану відновлення України), підтримки біженців та релокованих підприємств, покращення логістичних ланцюжків для українського експорту через Литву.

Фото: Віталій Коваль/ Facebook