Навесні вона чекає, коли тополі вкриються пухом, а восени збирає різнобарвне листя. Ці та інші природні дари стають матеріалом для створення дивовижних робіт.

яскравою творчою особистістю Інною Данченко познайомила в соцмережах Валентина Кривцова — голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса», учасницею якої є миколаївська художниця. Майстриня народилася в Миколаєві. Змалку захоплювалася вишивкою, створювала картини, в яких відображала красу тваринного світу.

Після школи вступила до Миколаївського державного педуніверситету на спеціальність «Учитель української мови та літератури». Згодом закінчила Міжнародний інститут лінгвістики і права за спеціальністю «Філолог японської, англійської мови та літератури».

Саме тому Інну зацікавило мистецтво ошибана, або пресованої флористики, яке виникло в Японії понад 600 років тому. Це створення картин з матеріалів рослинного походження: листя, насіння, тополиного пуху, трави, квітів. Спершу цим видом мистецтва займалися лише самураї, аби виховати в собі витримку й концентрацію уваги на рівні володіння мечем.

«Складним мистецтвом художниця оволоділа самостійно, навіть створила власний неповторний стиль. З сухого листя, тополиного пуху та квітів пані Інна створює пейзажі, натюрморти, портрети. Деякі роботи дивують складними декоративними композиціями, інші — глибоким філософським змістом. Іноді такі картини максимально схожі на живописні полотна», — каже Валентина Кривцова.

Кращі роботи з пресованої флористики Інни Данченко увійшли до експозицій міжнародних конкурсів і виставок у Японії, США, Кореї та Україні.

Особливе місце у творчості художниці посідають картини з тополиного пуху. Вони нагадують чорно-білі світлини. Іноді пані Інна додає до тополиного пуху компоненти рослинного походження з природним забарвленням, що надають монохромному прозорому пуху яскравих живописних акцентів.

Інна Данченко — учасниця Міжнародного товариства мистецтва пресованої флористики Японії (International Pressed Flower Art Society), Міжнародної гільдії пресованої флористики США (World Wide Pressed Flower Guild), а також київських клубів «Природа і творчість» та «Палітра флори». Має безліч персональних виставок, творчих зустрічей і майстер-класів. А ще вона опанувала не менш цікаву техніку — валяння з вовни.

«У талановитих людей завжди багато цікавих планів на майбутнє. Здається, ніщо ці плани не порушить... окрім війни. Коли почалося це жахіття, передусім майстриня рятувала своїх маленьких дітей. Збиралися швидко, їхали невідомо куди. З собою майже нічого не взяли, бо головне — безпека дітей. Серце краялося за чотирьох домашніх улюбленців, яких Інна змушена була залишити у друзів. Проїхавши кордони п’яти країн, зупинилися у Франції», — розповіла Валентина Кривцова, яка й далі спілкується з художницею.

Сьогодні Інна Данченко планує підготувати персональну виставку у Франції. У картинах обов’язково будуть мальовничі краєвиди України. Головна мета — показати всьому світу, за що борються українці, що їх об’єднує й тримає разом. Це наша батьківщина.

Миколаїв.

На знімках: майстриня та її робота.

Фото з відкритих джерел.