Усі свої концерти — в області, у сусідніх регіонах та за кордоном — він розпочинав своєю піснею-візитівкою «Роде наш красний...».

Свої фольклорні ансамблі в Україні має кожна область.

— Але фольклорний ансамбль національного обряду в країні тільки один — це «Родослав», — розповідав ще нещодавно художній керівник, народний артист України Рафаїл Малиновський.

Вони показували на сцені пісенне багатство поліських обрядів. Для цього потрібні висококласна режисура, музична обробка і майстерне виконання. І колектив з усім цим справлявся.

Захоплені оплески глядачів завжди викликали фрагменти весільного обряду, записані в Народицькому районі. Чому фрагменти? Щоб показати весь обряд, потрібно години три!..

У репертуарі колективу є й поліські обжинки, купальське дійство, різдвяні пісні різних районів. Керівники та артисти «Родославу» їздили по області й збирали народні пісні, опрацьовували їх і показували на своїх концертах. «Тож єднаймося, роде, щоб жилося нам добре!» — цими словами, актуальними в наш воєнний час, і завершив «Родослав» свою творчу діяльність. Вірніше, йому допомогли її завершити.

У липні увесь творчий колектив пішов у щорічну відпустку. А на початку серпня артистам запропонували написати заяви на відпустку без збереження зарплати ще майже на два місяці. Нікого не цікавило, за що ці люди мають жити. І — ще страшніше — в часи війни культура дуже потрібна, щоб підтримувати силу народу, патріотичний дух. Та з цим чомусь не рахувалися...

Ба більше: колектив довідався, що в липні на сесії облради йшлося про реорганізацію «Родославу» шляхом його приєднання до обласної філармонії. Це вирішували без жодного обговорення з колективом. «Родослав» згоден був приєднатися до будь-якого комунального мистецького закладу (їх у Житомирі багато), лиш не до філармонії. Чому? Кілька років тому «Родослав» уже працював у філармонії, тож артисти добре знають, що місця для репетицій для них там немає. Немає й бомбосховища. А в тому приміщенні, де «Родослав» працював останнім часом, бомбосховище було. Та й з коштами непорозуміння: артистам «Родославу» казали, що вони не отримують зарплати, бо за колективом рахуються великі борги за комунальні послуги. А артистів інших колективів, що діють при філармонії (ансамбль «Льонок», «Древляни» та інші), запевняли, що їм понизили ставки (і так майже мінімальні), бо треба щось платити і «Родославу». Через це дехто з колег з інших ансамблів став дивитися на «Родослав» скоса. Звісно, «Родослав» це обурило, і люди почали писати заяви та листи з проханням переглянути рішення про приєднання їх до філармонії в усі обласні інспекції. На жаль, чиновники ті прохання не почули.

— Ви ще й скарги пишете? — кричали на артистів «Родославу» керівники філармонії. — За це вас у тюрму посадимо! Усі почесні звання повідбираємо!
Забули, що відбирати почесні звання, як і присвоювати їх — це прерогатива Президента України.

На такі варіанти «Родослав» — а це хор, оркестр, танцювальна група — загалом 53 особи — не погоджувався. Люди там працювали знані та досвідчені.
Керівник Рафаїл Малиновський — народний артист України, керівник оркестру Володимир Недашківський — заслужений діяч мистецтв, Олександр Крутоус — заслужений працівник культури, солістки Валентина Смуляр та Любов Кондратюк — заслужені артистки України.

Після приєднання філармонія привласнила собі майно «Родославу» — муз-інструменти, сценічні костюми (зовсім нові, нещодавно отримані — їх зберігають у підвалі, де вони вкриваються цвіллю), а також кошти та назву колективу. Артисти — більшість розрахувалися і/або перейшли в інші мистецькі комунальні колективи на півставки, або ще шукають роботу. У філармонії зосталося лише кілька молоденьких дівчат, які тепер танцюють або співають у «Льонку».

Тож своїми діями представники обласної влади стерли з карти області творчий колектив, що є ровесником незалежної України. Колектив із величезним репертуарним багажем, де працювали справжні артисти, які понад усе любили свою роботу. Колектив, що мав горду назву «Родослав».

З днем народження тебе, наш нескорений «Родославе»?!

Олексій БУДНІК,соліст ансамблю «Родослав», переможець багатьох усеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Галина ЛЕВЧЕНКО, журналіст.