Про це інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Станом на кінець тижня, що минув, одинадцять територіальних громад Донеччини та дев’ять громад Запорізької області використали субвенції на придбання паливної деревини в повному обсязі, повідомила віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук на міжвідомчій нараді в п’ятницю, 16 грудня.

Водночас найвищий показник виконання субвенції на придбання деревини — у Чернігівській області (81%).

«Дякую обласним військовим адміністраціям, «Укрзалізниці» й Держлісагентству за злагоджену роботу. Маємо позитивну динаміку закупівлі дров для населення прифронтових територій. Але прошу поквапитися. Люди біля лінії фронту перебувають під обстрілами, ми маємо допомогти їм пережити зиму й якнайшвидше доставити дрова!» — зауважила віце-прем’єрка.

Нагадаємо

Нещодавно уряд здійснив перерозподіл субвенції обсягом 20 мільйонів гривень для Харківщини на придбання та доставку паливної деревини. 

В Україні вже є «Пункти незламності», ялинка незламності, навіть незламомобіль! Кому цікаво — поґуґліть. А тепер, на хвилі всенародного піднесення й ейфорії незламності, буде ще й так звана «Армія відновлення»!

Принаймні уряд оголосив про залучення громадян до трудового війська відновлення! Понад те: Кабмін розширив повноваження військових адміністрацій і затвердив відповідну постанову «Про внесення змін до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану». 

Повідомляється, що загалом у рамках проекту «Армія відновлення» до суспільно корисних робіт уже залучили понад 3,3 тисячі українців. Скажемо прямо, не густо. Порівняно з кількістю співгромадян, які через війну втратили роботу. Уся надія на прийдешній рік: у 2023-му на реалізацію проекту вже передбачено 154 млн гривень.

Через часті відключення електроенергії багато банкоматів працюють із перебоями. Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко нагадав, що для співгромадян нині доступна можливість зняття готівки з банківських карток на касах супермаркетів. Ця сама можливість доступна і для пенсіонерів. Він зазначив, що в багатьох населених пунктах держави немає банківської інфраструктури, тому отримати пенсію можна не тільки в банках або банкоматах, а й у супермаркетах.

Посадовець повідомив, що пенсіонер може замовити в магазині гроші заздалегідь. Підійти, замовити, скільки готівки йому буде необхідно. Магазин збере необхідну суму, тоді він повернеться в призначений час і забере їх. У такий спосіб доступна виплата до 6 тис. грн.

Заступник міністра додав, що майже 11 млн співгромадян нині отримують пенсії (за віком, інвалідністю, вислугою років). На одержання виплат місцеперебування не впливає, і якщо людина отримує пенсійні виплати на банківський рахунок, вона має доступ до цих коштів у будь-якій точці світу.

Підсумовував Віктор БОНДАР.