Це стало можливим завдяки партнерському проекту «Дітям війни», який за підтримки міжнародних організацій започаткував місцевий благодійний фонд «SOS: Штаб громадянської оборони».

— Підприємці, бізнесмени і просто небайдужі кам’янчани з перших днів війни об’єдналися заради допомоги вимушеним переселенцям, які прибували в область. Влітку, коли потік біженців трохи зменшився, вони спрямували свої зусилля на підтримку дітей з деокупованих територій, — розповів заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв. — Завдяки їхнім старанням з вересня уже понад дві сотні дітей пройшли реабілітацію в місті над Смотричем. А днями сюди заїхала чергова група, в якій, приміром, є понад два десятки дітей з Чорнобаївки, котрі дев’ять місяців буквально просиділи в підвалах.

Тепер, окрім місцевої влади та бізнесу, проект підтримують такі міжнародні благодійні організації, як «СОС Дитячі Містечка», Червоний Хрест, «Надія по всьому світові».

Тож в області сподіваються, що такий досвід можна буде поширити в інших громадах краю.

Як розповів керівник благодійного фонду «SOS: Штаб громадянської оборони» Анатолій Ковальський, у Кам’янець-Подільській громаді намагалися зробити все, щоб діти відчували себе в безпеці, навчалися та цікаво проводити дозвілля:

— Наших маленьких гостей розміщаємо в одному з готелів, де є парк, дитячий і спортивний майданчики, тенісний корт, боулінг. Під час повітряних тривог діти мають можливість спуститися в облаштоване укриття. Для них організовано онлайн-навчання, заняття у гуртках та спортивних секціях, екскурсії, відвідування кінопоказів та вистав. Одним із важливих елементів реабілітації є психологічні тренінги, які проводять кваліфіковані психологи.

Про бажання долучитися до цього проекту вже заявили й інші партнери і з громад Кам’янець-Подільського, і з інших районів. Але для того, щоб забезпечити дітям належні умови, все-таки потрібні додаткові джерела фінансування. Добродійники переконані, що цю справу потрібно розвивати й поширювати далі, адже реабілітації потребує дуже багато дітей, зокрема і тих, які постійно прибувають на Хмельниччину з деокупованої Херсонщини.

Задля підтримки проекту в ОВА беруться представити його на обласному Партнерському майданчику міжнародної допомоги, де вдалося зібрати чималу кількість донорів. Завдяки їхній підтримці можна буде залучити додаткові ресурси для розширення доброчинної справи.

Це може бути і пряме фінансування, і допомога з харчуванням чи забезпеченням речами першої потреби. На місцях не відмовляться і від фахових психологів, котрі працюватимуть з дітьми.

Водночас і обласна влада готова відшукати додаткові джерела бюджетного фінансування через спеціальні програми. А ще — залучити до проекту відповідних фахівців із комунальних закладів області та громад.

Хмельницька область.