Оприлюднена днями інформація не залишає у цьому сумнівів. Йдеться про те, нібито акції обленерго, що належать підсанкційним особам, передадуть новій державній компанії «Українські розподільчі мережі». Вона, кажуть, керуватиме також і державними обленерго. Про це розповів заступник глави Офісу Президента Ростислав Шурма.

«Про «Українські розподільчі мережі» — це рішення енергетичного блоку уряду. Це стане яскравим прикладом того, як правильно структурувати управління профільними компаніями», — сказав посадовець. Шурма зазначив, що пакети акцій обленерго, які належать державі, структурують у професійний холдинг, а це дозволить підвищити їх якість управління та роботи.

Зауважимо, що Шурма не назвав, які саме енергопідприємства передадуть «Українським розподільчим мережам», аргументуючи це особливостями закону щодо застосування санкцій.

Запевнив, що документ передбачає запровадження обмежень у вигляді конфіскації майна осіб, які перебувають у «чорному списку». «Можу лише сказати, що серед власності, що потрапила під даний вид санкцій, є, в тому числі, пакети акцій обленерго», — наголосив він.

Уряд виділив понад 400 млн гривень на розвиток малого бізнесу. Отримати гранти можуть як підприємці-початківці, так і люди, котрі вже мають досвід у бізнесі. Подача заявки на грант здійснюється через портал Дія. Про це інформує Міністерство економіки.

Звісно, такій інформації, як і справним цифрам, слід би було порадіти. Але… один із читачів, між іншим, топовий прихильник офіційної сторінки відомства у Фейсбуці, Геннадій Кравчук написав: «Непрозора програма. Заявляють про виділення коштів, однак, хто їх отримав, невідомо… неможливо відстежити черговість прийняття рішень та зарахування коштів… Окрема історія з Ощадбанком, який робить помилки і вимагає непотрібні документи... Не переконаний, що випадково. Тобто, ідея — супер, а реалізація має безліч запитань. Усі мислимі обов’язки покладено на заявників, а не на Мінекономіки... Тож прохання до міністерства прокоментувати та вказати крайню дату реального зарахування коштів мікрогранту, а також — за яким принципом відбираються претенденти...»

Зайве, мабуть, казати, що під дописом читача бодай жодної відповіді чи коментаря від міністерства ми, на жаль, так і не побачили.

Тим часом очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук заявила: «Переселенці — це нові можливості для регіонів, які їх прихищають»! Приймаючи внутрішньо переміщених осіб, громада отримує нових фахівців, вмотивовану молодь, нові ідеї та проекти, які привозять із собою люди. Це свіжі сили для розвитку місцевої економіки. Це реальна можливість для розвитку громади, переконана віце-прем’єрка.

Під час своєї нещодавньої поїздки до Вінниці вона високо оцінила практику перекваліфікації ВПО, яку впровадили в області в межах державної програми. Це, мовляв, активізувало ринок праці. З одного боку, створюються додаткові робочі місця для переселенців. З другого — регіон отримує тих фахівців, яких потребує. Така програма може бути застосована в багатьох регіонах, які приймають ВПО, переконана Ірина Верещук.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України хвалиться здобутками, а люди не поділяють ентузіазму посадовців і пишуть, що святкувати ще рано: є безліч проблем.