Особливо, якщо громада розташована на кордоні з країною-агресором, зазнає обстрілів, має постійні перебої з електропостачанням та комунікаціями.

У такій ситуації опинилася й Городнянська територіальна громада, яка одночасно межує з двома країнами-агресорами - росією та білоруссю, більш як місяць була під окупацією рашистів, а нині зарахована до зони бойових дій. Перебуваючи фактично в ізоляції, вона самотужки підтримувала людей, які проживають у Городнянському психоневрологічному інтернаті та є під опікою Центру надання соціальних послуг. У підготовці до наступної зими перед громадою гостро постало питання про автономне та безперебійне забезпечення теплом, харчуванням і водою зазначених категорій мешканців.

Задовольнити ці критичні потреби покликаний проект Сіверського інституту регіональних досліджень "Підтримка осіб похилого віку та з інвалідністю, які потребують стороннього нагляду та проживають на теренах Городнянської громади, в підготовці до зимового періоду". Він реалізується завдяки підтримці Міжнародного фонду "Відродження" та CARE Deutschland в рамках Грантової гуманітарної програми "Гуманітарна солідарність".

У Городнянській громаді відбулася урочиста передача придбаних в рамках проекту дизельного генератора електричного струму (виробництво Туреччини, повна потужність 35 кВА), польової кухні КП-75 та двох насосних станцій для води для підтримки належних умов проживання мешканців психоневрологічного інтернату.

За словами директора закладу Михайла Редьковича та міського голови Андрія Богдана, генератор - це не лише джерело електроенергії, а й запорука безперебійної роботи, збереження та уникнення пошкоджень іншого дорого обладнання, передусім котельні, яка забезпечує теплом будівлі інтернату, в яких проживають майже 200 пацієнтів. А завдяки кухні та насосам вони матимуть автономне забезпечення гарячою їжею та водою в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

У свою чергу Центр надання соціальних послуг Городнянської міської ради отримав газові балони на 8 л (26 штук) та теплі ковдри (290 штук) для допомоги жителям громади, які перебувають під опікою закладу. Як зазначила директор центру Наталія Семенова, це обладнання забезпечить потреби людей похилого віку, які мешкають не лише в Городні, а також і в 16 старостинських округах громади.

Тож отримана допомога значно посилила можливості громади у захисті соціально вразливих категорій населення, передусім самостійного забезпечення їхніх потреб в умовах воєнного та надзвичайного стану.

Чернігівська область.

Фото автора.