Про це інформує Верховна Рада України на своїй сторінці у Фейсбуці. Допомога з безробіття Hartz IV стане частиною базового доходу громадян. Тобто розмір допомоги з безробіття для громадян Німеччини буде переглянуто. Відповідно й українці, які мають статус тимчасового захисту, можуть очікувати підвищення виплат у році, що прийшов.

Виплати планують збільшити на 40-50 євро на місяць. Українські біженці, які навесні минулого року отримували допомогу, з 1 червня були переведені у новий правовий статус і влітку 2022-го потрапили під дію базової німецької допомоги з безробіття Hartz IV (саме її призначає центр зайнятості).

Тепер за окремими категоріями виплати будуть такими: самотні дорослі - 502 євро на місяць; батьки-одиначки - 502 євро на місяць; повнолітній громадянин України (одружений) - 451 євро на місяць; діти 14-17 років - 420 євро; діти 6-13 років - 348 євро; діти віком до п'яти років - 318 євро. Окрім безпосередньо виплат, українцям покривається частина вартості оренди житла. Сума відрізняється залежно від федеральної землі, що становить приблизно 520 євро на місяць на одну особу. Деталі тут: https://www.buerger-geld.org/

114 тисяч. Саме стільки людей в Україні створили бізнес, зареєструвавши ФОП через "Дію" від початку повномасштабної війни. Вражаюча кількість. Загалом за минулий рік маємо понад 140 тисяч нових ФОПів у "Дії".

Про це інформує віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на особистій сторінці у Фейсбуці.

"Це показник незламності українських підприємців. Незважаючи на відключення світла, обстріли російських злочинців, наші люди продовжують реалізовувати потужні ідеї та відкривати власну справу. Від Львова до Херсона, люди з сіл Донеччини та Одещини, кияни та ужгородці - всі вони стали опорою української економіки. Дякую кожному за бажання працювати та розвиватися попри все. На жаль, багато хто повністю втратив власну справу через окупацію. Але знайшов можливість почати все з нуля".

Віце-прем'єр закликав своїх фоловерів у Фейсбуці, мовляв, буде круто, якщо вони підтримають малий український бізнес. Просто знайдуть невеличкий бренд, релокований з тимчасово окупованої території, та куплять там подарунок для рідних або коханої людини.

Зі свого боку Михайло Федоров пообіцяв продовжити робити все, щоб перетворити Україну на країну підприємців.

До речі, саме запуск послуги АвтоФОП півтора року тому, за словами віце-прем'єра, став одним із фундаментальних кроків до цієї мети. Найшвидша у світі реєстрація бізнесу, повністю автоматична. Дві секунди після оформлення заявки - і новий бізнес зареєстровано.

Насамкінець. Міністерство економіки інформує. єРобота: 2530 переможців отримали кошти на рахунки у минулому році. Загальна сума, що була перерахована підприємцям, становить 1,555 млрд гривень. Кошти розподілились у такий спосіб: "Власна справа" - 542,72 млн гривень; переробні підприємства - 958,61 млн гривень; підтримка садівництва - 39,74 млн гривень; розвиток теплиць - 14,02 млн гривень.

ДОВІДКОВО

Проект єРобота включає кілька грантових програм. Зокрема, нині українці можуть отримати: мікрогранти для створення власного бізнесу; гранти для розвитку переробного підприємства; державне фінансування закладки саду; кошти для розвитку тепличного господарства. Більше про проект: https://cutt.ly/G2t1m1k