З роботами батька знайомить син художника Михайло Мельник.

У Другу світову війну він був сапером, підірвався при розмінуванні. Свою першу картину написав у госпіталі. Також митець був майстром по дереву та навіть створював скрипки.

Як розповів його син — директор та художній керівник Дніпровського академічного театру одного актора «Крик», лауреат Шевченківської премії, почесний громадянин міста Дніпра Михайло Мельник — на виставці в театрі «Крик» представлена лише мала частина картин, які батько написав після тієї війни. Загалом їх було понад дві тисячі. Тож Михайло планує довезти ще деякі роботи.

«Ця експозиція — приклад вибору в житті, бо в кожної людини є цей вибір. Одна людина, втративши пальчика, бігає по всіх установах, щоб їй зробили якусь поступку та дали щось просто так.

А батько ніколи в житті не просив ніколи й нічого і був надзвичайно гордою людиною.

Він усе робив власноруч, тобто тим, що залишилось від його рук. І сьогодні, як ніколи, потрібен цей приклад людини-легенди, яка не втратила свій козацький внутрішній дух», — упевнений Михайло Мельник.

У міськраді допомогли з організацією виставки. Начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Євген Хорошилов вважає, що взагалі історія життя Василя Мельника дуже схожа на наше сьогодення: «І те, що він зміг зробити, є взірцем для нас та майбутніх поколінь: попри все треба рухатись тільки вперед».

Дніпропетровська область.

Фото надано автором.