Відомо про 45 загиблих, серед яких шестеро дітей, зокрема хлопчик, якому було лише 11 місяців. Із травмами різних ступенів тяжкості — 79 осіб, серед них 16 дітей. Загалом у цій багатоповерхівці проживало майже 1700 осіб. У будинку пошкоджено 230 квартир, повністю зруйновано — 72.

Про це розповів Президент України Володимир Зеленський.

Також він наголосив, що малі діти й мирні люди для росії — вороги. А росія перетворилася на ворога для всього людства. Окрім цього, Президент подякував усім, хто допомагає Україні захищатися від терору.

«Доручив максимально спростити й пришвидшити отримання допомоги постраждалими, щоб люди якомога швидше почали відбудовувати життя після цієї трагедії. Також проводимо слідчі дії для з’ясування всіх обставин та встановлення всіх причетних до цього злочину росії проти мирних людей України. Ми обов’язково знайдемо всіх, хто спричинив цей терор. Кожного, хто причетний до цього та інших ракетних ударів проти України, буде знайдено й притягнуто до відповідальності», — заявив Володимир Зеленський.

Понад 60 годин на місці цілодобово працювали рятувальники, медики, міські служби, військові та поліція. А у вівторок мешканці міста зібралися, щоб вшанували пам’ять загиблих. З собою до тролейбусної зупинки біля місця удару несли квіти, іграшки та лампадки. І коли оголосили хвилину мовчання, то символічно пролунали сирени швидких і спецтехніки.

«Був вражений самоорганізацією насамперед простих людей. Організовували спецтехніку для розбору завалів. Підганяли її якнайближче — аби дістати якомога більше живих людей. Намагалися долучити максимальну кількість наших людей. Дуже багато долучалося тих, хто тут жив поблизу чи просто проходив повз», — згадує працівник комунальних служб Ростислав Тім, який був на місці трагедії одним з перших.

Основні завали розібрали трохи більш як за дві доби. Далі комунальники продовжать цю роботу. Рух вулицею біля постраждалого будинку відкриють після дозволу правоохоронців, адже це — місце злочину.

За два дні українці зібрали майже сто мільйонів гривень на допомогу сім’ям постраждалих. Гроші надійдуть до фонду допомоги.

Дніпропетровська обласна станція переливання крові передала до медичних закладів, де рятують постраждалих, всі необхідні компоненти крові всіх груп. Вони були в наявності завдяки активності містян: понад сто людей прийшли до центру вже наступного після обстрілів дня.

Долучились до допомоги тим, хто залишився без домівки, ріелтори та просто небайдужі. Вони знімають для них житло та оплачують оренду. У соцмережах також безліч оголошень про те, що люди готові прихистити постраждалих.

«До нас звертаються чимало людей, які хочуть допомогти винайняти житло постраждалим. Також звертаються й ті, хто готовий надати своє житло. Люди готові допомагати безплатно», — каже експерт з нерухомості Сергій Логутенко.

Міська влада анонсувала виплати мешканцям, які втратили житло внаслідок ракетних ударів, компенсації розміром до одного мільйона гривень готівкою для якнайшвидшого придбання житла на вторинному ринку. До цієї допомоги планують долучитися й великі благодійні фонди, такі, як Kiddo і Фонд Ріната Ахметова.

Окрім компенсації за житло, місто готове виділити ще два види матеріальної допомоги: на лікування й на поховання. Також громада запропонувала людям, які втратили житло, поселитися в гуртожиток одного з вишів міста, там є приблизно півтисячі місць.

Цього дня на цьому ж місці мешканці Дніпра провели акцію, звернувшись до світу по допомогу в озброєнні, яке дасть українцям змогу вижити. Свої заклики зробили кількома мовами — щоб бути почутими якомога більше. Люди чекають на далекобійні ракети та системи ППО від міжнародних партнерів.

«Ми вдячні світу за допомогу, але нам потрібно більше, бо загроза велетенська», — зазначає місцева жителька Юлія.

Маленька Марія дуже злякалася та постійно плаче: «Нам було дуже страшно. Але я хочу залишитися тут. Не хочу їхати, бо тут народилася. Це моя країна — я її люблю».

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА.