Акція з обіймами стала міжнародною.

Представники обласної та міської влади, правоохоронці, духовенство та мешканці міста принесли на Алею пам’яті квіти на честь героїв, які віддали життя за Україну.

Присутні зазначили, що наші соборність та незалежність придушувала радянська влада, а зараз намагається вбити росія. Але Україна залишається незалежною та демократичною. Нині ми стали щитом не тільки для всієї Європи, а й для всього світу.

«На жаль, наші предки не змогли тоді вибороти незалежність, подолати навалу північного сусіда. І сьогодні знову частина нашої держави під окупацією. Та ми прагнемо повернути всі території і бути разом», — підкреслив секретар дніпровської міської ради Олександр Санжара

Дніпрянка Юлія каже, що сьогодні українці єдині як ніколи: «Війна об’єднала нас. Люди бажають допомогти всім, чим можуть. Це дуже класно, що ми настільки злагоджені. Сьогоднішня дата — одна з найважливіших. Вона нагадує, що українці повинні бути разом, незважаючи ні на що».

Обмежилися потисканням рук

На алеї і площі Дніпра на лівому та правому берегах з аркушами в руках вийшли перформери та представники творчої молоді. На аркуші — заклик до потискання руки на знак підтримки та QR-код, що веде на сайт із прямою трансляцією ланцюга єдності українців, які долучаються до акції у різних куточках свiту. Лічильник у режимі онлайн фіксував кожного, хто доєднався до перформансу. Мета ініціаторів — мільйон рукостискань, бо саме стільки людей стояли в першому «живому ланцюгу» у 1990 році.

Захід представив собою одночасний перформанс в різних містах України та світу. Усіх бажаючих запросили до участі на п’яти локаціях у Дніпрі, у Кривому Розі, в Одесі. Також в Іспанії, Португалії, Литві, Італії, Німеччині, Польщі. Перформер та оператор, який знімав трансляцію, передавали все у прямому етері на сторінках у соцмережах через платформу «ZOOM».

«Продовжили традицію «живих ланцюгів» у День Соборності України. Їх присвячують Акту Злуки. Найбільший був у 1990 році, коли поєднали Івано-Франківськ і Київ. Під час війни не можна збиратися великими натовпами. Подумали і поєдналися потисканням рук», — розповів автор ідеї та голова правління Української Школи Плейбек-Театру Роман Кандибур.

Одними з тих, хто найактивніше підтримав акцію, стали студенти Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури.

«Вийшли в Одесі та Львові. А ще — Португалії, Іспанії, Німеччині і Польщі. Акція швидко набирає обертів. Це дуже крутий проект, який має на меті об’єднати людей в Україні та по всьому світу з нагоди Дня Соборності. Сьогодні всі говорять про сміливість та силу українського народу, тож ми хотіли ще раз привернути світову увагу до України. У такий спосіб українці зможуть відтворити віковічне прагнення нашого народу бути в єднанні», — вважає директор коледжу Інна Рудкевич.

Із синьо-жовтими прапорами та закликами до потискання руки студенти закладу вийшли на одну з центральних площ обласного центру.

«Хтось тисне руку. Інші підходять і обіймають. Одні дівчата навіть підсолодили життя — дали шоколадку. Таке спілкування з людьми дуже надихає», — поділилася другокурсниця Анастасія.

Під час заходу дніпрянин Віктор заспівав для всіх пісню про прапор.

«Як почалася війна, бачу прапор — і в серці одразу іскра. Хочеться підійти та обійняти. Своє рідне відчувається. Ми єдині та переможемо», — розповіла інша учасниця заходу, переселенка з Торецька Донецької області Світлана, яка більш як півроку тому переїхала до Дніпра через обстріли, відсутність, води, світла та тепла в рідному місті.

Як зшивали країну

Також студенти коледжу — майбутні художники, і артменеджери, актори та хореографи — провели акцію «В єдності сила». Розпочали з реп-виконання тексту Оксани Забужко «Рядок з автобіографії». Після чого під сопілку та інструментальну композицію Мирослава Скорика відтворили живий ланцюг як символ Соборності України.

Із жовтих та синіх шарфів молоді люди склали прапор України, після чого виконали фрагмент гуцульського танцю. А під час виконання державного Гімну України склали карту областей нашої держави.

«У такий творчий спосіб ми дякуємо всім нашим захисникам і захисницям за те що, вони кожного дня боронять нашу територіальну цілісність і соборність. За захист наших кордонів, за сердечну відданість українському народові. Молимось за вас!

Бережіть себе!», — зазначила одна зі студенток

Після чого учасники пройшли ходою до Алеї Героїв де вшанували па-м’ять загиблих.

Дніпро. 

Фото Дніпропетровської ОВА.