Лідія Асріянц створила понад сотню мережаних робіт. 
В орнаменті робіт домінує хрест.

Витончені та напівпрозорі площини її виробів нагадують філігранні сніжинки і морозяні віконні візерунки.

Лідія Асріянц народилася у 1947-му. Творчістю захоплювалася змалку, адже рукоділля у родині передавалося з покоління у покоління. У школі опанувала основи шиття, згодом плетіння макраме та вишивку. Після школи вступила до Харківського авіаційного інституту, працювала конструктором, але не припинила цікавитися творчістю.

30 років тому майстриня опанувала техніку мереживоплетіння на п’яти спицях — створювала витончені плетені скатертини і серветки. Згодом у Лідії Асріянц з’явилося нове захоплення — строчкова вишивка, яку ще називають «квадратиковою мережкою» і порівнюють із норвезькою —«хардангер». Ця вишивка відрізняється від звичайної мережки. Мережка вишивається смужкою, де нитки висмикуються в одному напрямку. У строчковій вишивці нитки висмикуються у двох напрямках, тому візерунок формується з квадратних секцій.

«В орнаменті робіт художниці часто домінує один із найпоширеніших знаків у світовій культурі — «хрест», який означає гармонію чотирьох стихій», — розповіла голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.

Також у колекції майстрині є декоративні кольорові картини, в яких панує літо з квітами, птахами та метеликами. Але улюбленим кольором залишається білий — символ чистоти, добра й досконалості.

За 30 літ Лідія створила понад 100 авторських робіт з оригінальною композицією та неповторною орнаментикою: серветки, скатертини, одяг, жіночі аксесуари, прикраси, оберегові янголи, панно. Вона досконало володіє техніками, саме тому її майстер-класи завжди запам’ятовуються глядачам. Її мереживні напівпрозорі вироби стають окрасою експозицій всеукраїнських фестивалів, обласних та міських виставок.

З самого початку повномасштабної війни пані Лідія залишається у Миколаєві. Біль за рідне місто, постійна турбота за близьких людей та жах від пережитого не дають наповнити душу натхненням. Але залишати прифронтовий Миколаїв вона категорично відмовилась. Тож, ймовірно, скоро повернеться до своєї творчої хурделиці.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.