Подію організували волонтери Обухівського народного мистецького центру у Будинку культури, а розпочали захід презентацією колекції старовинних жіночих хусток, які збирає письменниця Наталя Любиченко. Тут вибір величезний: хустки з північної Київщини, Житомирщини, Черкащини, але найбільше з рідної для більшості присутніх Обухівщини. Пані Наталя колекціонує традиційне народне вбрання вже багато років і зібрала чималу колекцію. Усі її хустки мають свої історії, які власниця планує записати для майбутніх поколінь. Деякі з них змушують усміхнутись:

— Я якось запитала у свого діда, чому він обрав дружину, котра здавалась зовсім крихітною поруч із його міцною статурою. «Бо вона мала аж дві хустки», — почула у відповідь. Отак люди жили, хустка вказувала на статус дівчини.

Другою частиною заходу був сам показ вбрання. Моделями стали волонтери громадської організації «Материнське серце», які в повсякденному житті щодня своєю працею наближають перемогу Збройних Сил України. Відкрила показ очільниця організації, дружина Героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського Світлана, яка залучила до цього ще й доньку, сина і невістку. Сам захід був благодійним. Кожен охочий міг залишити кошти для допомоги військовим, а натомість помилуватися вбранням наших предків. Очіпок, сорочка, намітка, юпка, корсетка та багато інших елементів одягу представляли моделі. Після показу присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих за нашу свободу воїнів. Не завадили події ані відсутність світла, ані брак вільного місця, адже це, переконані організатори, не в змозі зламати український дух.

А на завершення — народні танці. Їх давно намагаються відродити волонтери мистецького центру. Для цього у місто вже приїздив ансамбль «Божичі», який навчав містян традиційних рухів.

— Ми хочемо відновлювати нашу культуру не лише через вбрання і пісню, а й через танець. Адже він приносить стільки радості, та, на жаль, забувається новими поколіннями, — каже ведуча показу Олена Артюшенко.

Для цього на заході був свій місцевий оркестр зі скрипкою, бубном, гармошкою, а на баяні грала народна артистка України Валентина Скляр-Кондрашевська. В усьому відчувалася любов містян до свого краю. І коли під час виконання «Пісні про рушник» відомого поета Андрія Малишка, котрий народився в Обухові, із ладу вийшов один із інструментів, присутні не розгубились і продовжили танцювати, наспівуючи всім відомі слова «Рідна мати моя, ти ночей не доспала...».