Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Водночас для того, щоб підтримати будівництво нових теплиць, урядом було ініційовано грантові програми, кількість заявок за якими зростає щомісяця.

«Проектування потребує 2—3 місяці, тому сільгоспвиробники активно почали подавати заявки з жовтня-листопада. Нині підтверджено заявок на 20 га на 70 млн грн. За рахунок цих теплиць буде створено майже 250 робочих місць. За цією програмою передбачено можливість профінансувати проекти для декількох сотень теплиць», — прокоментував Тарас Висоцький.

За словами заступника міністра, через відсутність електроенергії немає можливості прискорювати ріст продукції, тому він відбувається природньо. Це впливає на обсяг вирощених фруктів та овочів, через що знижується кількість пропозиції на ринку, але дефіциту немає. У результаті тепличні підприємства перебувають на межі рентабельності.

«Є очікування, що вже з весни почнеться відновлення», — наголосив посадовець. Також він прокоментував ситуацію із забезпеченням українців овочами, що входять до борщового набору, — картоплею, цибулею, морквою, капустою, буряком.

«Ці овочі не залежать від вирощування в тепличних умовах. Картоплі в нас достатнє виробництво. З капустою — аналогічно, основний сезон закладки минув восени, її достатньо. Трішки менше буряку і моркви, але не критично, з урахуванням зменшення споживання.

Найскладніша ситуація з цибулею, яка у відкритому ґрунті на 80—90% вирощувалася в південних регіонах, більшість — саме в Херсонській та Запорізькій областях. Тому ми її імпортуємо. Логістика налаштована, фізичного дефіциту немає», — підсумував Тарас Висоцький.

Національний банк оцінив рівень безробіття в Україні минулого року у 25—26%.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Як зазначила прес-служба регулятора, навіть без урахування мігрантів оцінка середнього рівня безробіття за минулий рік майже незмінна — 25—26%. Тобто в середньому минулого року в Україні без роботи було 3,2 млн осіб.

У нинішньому році НБУ прогнозує збереження безробіття на минулорічному рівні. Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття знизиться до 20%, а у 2025 році — до 17,6%.

Утім, поживемо — побачимо.

Тим часом уряд затвердив бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2023 рік, у якому передбачено видатки на реалізацію активних програм зайнятості та надання українцям мікрогрантів на започаткування і розвиток власної справи. Таке рішення, нагадаємо, було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 31 січня.

«Прийняття бюджету фонду дасть змогу забезпечити виплату матеріального забезпечення і надання послуг, передбачених законодавством про зайнятість населення і загальнообов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття. Також з цього фонду у 2023 році фінансуватиметься надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу за урядовою програмою «єРобота», що спрямована на активізацію підприємництва та сприяння зайнятості населення», — пояснила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема, бюджетом фонду на 2023 рік передбачено 11,9 млрд грн на виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття, соціальні послуги та активні програми зайнятості, допомогу по частковому безробіттю, 1,8 млрд грн — на надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Фото із сайту agroportal.ua