Він був започаткований лауреатом всеукраїнських та міжнародних конкурсів, народним художнім колективом України ансамблем танцю «Подолянчик» та його засновником і керівником, заслуженим вчителем України Юрієм Гуреєвим. Його метою було ознайомлення хмельничан з кращими зразками дитячої та юнацької творчості України. Особливість «Зимових візерунків» — вони не мають конкурсного характеру, а сприяють патріотичному вихованню та єднанню творчих дітей. Щоразу його проводять до Дня Соборності України.

Отож на фестивалі побувало понад півсотні хореографічних, два вокальні колективи та оркестр народних інструментів. У фестивалі брали участь діти з Києва, Львова, Харкова, Маріуполя, Запоріжжя, Вінниці, Рівного, Луганська, Полтави, Тернополя, Алчевська, Шостки, Одеси, Дніпра та інших міст. Танцюристи намагалися продемонструвати, що наша країна — єдина та неподільна.

На цьогорічний фестиваль через війну не вдалося запросити гостей з інших регіонів, проте він був яскравим і патріотичним. На ньому виступили шість яскравих творчих хмельницьких колективів народного танцю, керівники яких є випускниками «Подолянчика» й учнями Юрія Івановича. Це народні художні колективи ансамблі танцю «Подолянчик», «Козацькі джури» та «Веснянка». Концертну програму доповнили номери аматорського ансамблю народного танцю «Веселка», зразкового ансамблю народного танцю «Сяйво» та дитячої студії «Козаки Поділля».

За їхньою участю було представлено два великі концерти — «Ми з України» та «День Злуки — це братерства день». У них, крім хореографічних колективів, взяв участь Хмельницький академічний муніципальний камерний хор.

— Два дні на сцені Хмельницького палацу творчості вирувало яскраве патріотичне дійство, учасники колективів збирали кошти на допомогу славним Збройним Силам України. Два дні фестивалю — це дні дитячої безпосередності та майстерності, українського танцю та української пісні, єдності й братерства, благодійності та любові, віри й надії, добра і тепла, шаленої енергетики й шквалу емоцій, невимовної вдячності нашому українському народу та болю за долю України, — поділився враженнями керівник Народного художнього колективу ансамблю танцю «Подолянчик» Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва Іван Гуреєв.

Хмельницький.
Фото Хмельницької міськради.