Так, звісно! Ну, який борщ без добрячого шматка свинини, ще й на кісточці!

Ціни закупівлі свиней забійних кондицій на початку лютого дещо впали під впливом сезонних чинників. Про це — у повідомленні асоціації «Свинарі України», пише agronews.ua.

«Минулотижневі торги для операторів вітчизняного ринку живця тривали дещо напруженіше, ніж попередні, а ціни закупівлі впали на 1—2 грн/кг. Так, більшість товарних партій цього тижня реалізують у діапазоні 66,5—68 грн/кг, а середньозважена позначка втратила 2% та становила 67,3 грн/кг. Хоча епізодично зустрічалися цінові пропозиції як вище, так і нижче, вони стосувалися тварин, чия маса не відповідала стандартним забійним кондиціям», — пояснюють експерти.

Представники м’ясопереробної галузі зазначають, що основна причина зниження цін — послаблення ринкової активності.

«Водночас слабша реалізація протягом лютого є типовою сезонною динамікою, а її зміна не перевищує очікування. Попри млявішу торгівлю, закупівля живця відбувається планово, а вагомого цінового тиску з боку інших ринкових чинників, зокрема з боку імпорту, не спостерігається», — додають в асоціації.

От якби ще хтось пояснив, як так виходить: від закупівлі живця по 66,5—68 грн/кг ціна трансформується і на виході до кінцевого споживача дивним чином зростає мало не втричі!
Невже така дорога переробка? Чи саме так працюють закони ціноутворення на вільному вітчизняному ринку?

Тим часом змінити правила нарахування допомоги по безробіттю для внутрішньо переміщених осіб запропонували у Верховній Раді. Документ № 8421 зареєстровано у парламенті минулого тижня.

Проект акта передбачає внесення змін до статей 22, 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та надає право громадянам, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи: отримувати виплату допомоги у зв’язку з безробіттям протягом 360 календарних днів; отримувати сталий розмір допомоги у зв’язку з безробіттям, який не залежить від тривалості виплати допомоги: 100% розрахованої допомоги протягом всього строку виплати; отримувати підвищений розмір допомоги у зв’язку з безробіттям відповідно до коефіцієнта 1,5.

Також пропонується встановити, що під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги у зв’язку з безробіттям не може перевищувати 180 календарних днів (раніше було 90).

Безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності цим законом перевищує 180 днів, виплата допомоги у зв’язку з безробіттям припиняється через 60 календарних днів (раніше — 30) з дня набрання чинності цим законом.

На українському ринку праці у січні цього року різко зросла кількість вакансій. Найбільше шукають працівників у п’яти сферах.

Як інформує один із популярних кадрових порталів, на початку року українські компанії розмістили майже 60 тисяч пропозицій роботи. Це набагато кращий показник, ніж минулого року, коли зафіксували падіння — мінус 8%. Зараз, на переконання експертів, намітилося позитивне зростання — плюс 10%.
Найбільш значну динаміку відновлення порівняно з груднем продемонстрували Одещина — 26%, Хмельниччина — 23%, Харківщина — 20%, Сумська область — 19% та Кіровоградщина — 18%.

Найбільше вакансій — плюс 33% — в агробізнесі. У зв’язку з тим, напевно, що вже взимку у цій сфері стартувала підготовка до посівної кампанії та нового сільськогосподарського сезону.

У п’ятірці категорій з найбільшим приростом вакансій — бухгалтерія й аудит — більше на 24%, нерухомість — на 22%, управління персоналом, HR — на 21%, краса, фітнес, спорт — на 19%.

При цьому, за даними аналітиків, роботодавці підвищили заробітні плати. На 9,37% у сфері «Управління персоналом та HR», на 6,67% — у галузі «Телекомунікації та зв’язок», на 5,26% — фахівцям «Бухгалтерія та аудит», на 3,33% — «Страхування», на 3,31% — у «Роздрібній торгівлі».

Життя налагоджується?