Серед них — 21-річний дніпрянин Микита, який із трьома товаришами прагне потрапити до формування «Гвардії наступу» «Рубіж» Нацгвардії, аби пліч-о-пліч визволяти країну від окупанта. Він має освіту психолога та навчається на працівника соціальної сфери, опанував стрілецьку майстерність та пройшов підготовку з тактичної медицини. Хлопця підтримує і декан навчального закладу. А батько каже, що прийме будь-яке рішення сина. Проти тільки мама.

«Зупинився на четвертій бригаді оперативного призначення. Це елітний підрозділ. Працюватиме за стандартами НАТО та із сучасним озброєнням. Візьму із собою ще трьох товаришів і повернуся. Прагнемо потрапити до одного формування. Головна наша мета — це кришити ворога», — розповів Микита.

Чимало бажаючих стати й до лав бригади Нацгвардії «Спартан». Її кістяк становлять офіцери та солдати з бойовим досвідом, які тримали оборону Харкова. Ще в перші дні ці захисники знищили чотири ворожі танки та літак Су-25, на своєму рахунку мають майже дві роти ліквідованих окупантів.

«Кістяк бригади — люди з бойовим досвідом. Вони зупинили ворога на підступах до Харкова й нині захищають регіон. Тримають позиції і на Луганщині та в районі Торецька Донецької області. Долучитися до цих творців Перемоги може кожен. Головна вимога до кандидата — вмотивованість», — каже заступник начальника Центрального територіального управління Нацгвардії України Вадим Макаренков.

Командує підрозділом досвідчений полковник Олександр Півненко, нагороджений орденами «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів. Навчання під його керівництвом добровольці пройдуть упродовж кількох місяців. Доведеться опановувати надсучасне озброєння та ази тактичної медицини. Для цього їх забезпечать необхідним озброєнням та амуніцією. Також вони отримають гідну зарплату, соціальні гарантії та пільги, такі як і в Збройних Сил України.

Як зазначають у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації, у центрах надання адміністративних послуг добровольцям пояснюють процедуру відбору та допомагають із заповненням анкети.

«Приходять здебільшого чоловіки. Після заповнення кандидатом заяви відправляємо його на медкомісію, де здійснюється перевірка фізичної та інтелектуальної готовності добровольця», — каже спеціаліст-поліграфолог відділення психологічного забезпечення Центрального територіального управління Нацгвардії України Наталія Воронова.

Дніпропетровська область.