На вернісажі було зазначено, що Микола Рябоконь — талановитий і самобутній живописець-реаліст, чиї роботи представлені на багатьох персональних виставках, зберігач мистецької спадщини міста, гостинний господар відомого у Кривому Розі Будинку художника.

А також мудрий очільник творчої родинної династії митців — дочка та внуки є талановитими продовжувачами його художнього спадку.

Серед цього спадку — багато міських криворізьких пейзажів, ліричних етюдів українського села та екзотичних кримських краєвидів. У творчому доробку Рябоконя — понад вісімсот живописних полотен та графічних замальовок.

Його картини є у приватних колекціях України та за кордоном. Найвідоміші — з тематичної серії «Старі дворики».

«Дуже важливо, що сьогодні ми маємо змогу збиратися на культурні заходи. Ця виставка — як ковток творчої свіжості для всіх криворіжців. Багато яскравих та колоритних робіт представив автор у своїй, притаманній тільки йому, манері», — розповіла директор міського історико-краєзнавчого музею Ірина Зінов’єва.

Художник Анатолій Труфкін нагадав, що саме Микола Петрович був ініціатором відкриття ще у 1989 році салону «Художник» по вул. О. Поля: «Він став не лише творчим осередком живописців, графіків, скульпторів, народних умільців Криворіжжя, а й так званим криворізьким Монмартром, який і досі щовихідних прикрашає вулицю Олександра Поля полотнами відомих криворізьких майстрів пензля.

Крім того, майже всі криворіжці знають унікальний старовинний будинок по вулиці Глінки, де вже понад тридцять літ проживає хлібосольне подружжя Рябоконів. Тут і досі зустрічаються художники, друзі сім’ї та поціновувачі мистецтва».

Ювіляр отримав нагрудний знак «За заслуги перед містом» I ступеня від голови Ради оборони міста Олександра Вілкула.

Той підкреслив, що війна не знищила у митців бажання творити.

«Робити виставки під час війни складно, але дуже важливо, адже це — елемент культурного спротиву. І ця виставка — ще один яскравий приклад справжнього, живого мистецтва.

Цінність цих робіт у тому, що на них зображені архітектурні об’єкти історичної частини нашого міста, більшість з яких уже видозмінено. А на своїх полотнах Микола Петрович їх для нас зберіг», — сказав Олександр Вілкул.

Дніпропетровська область.
Фото Криворізької міськради.