Прем’єр зауважив, що Україна має не лише просити гроші у країн-союзниць, а й демонструвати внутрішні зміни. Отож, зокрема, запропоновано реформу влади.

За словами Шмигаля, ця реформа передбачає скорочення державного апарату, а також підвищення якості чиновників.

Крім того, за словами посадовця, цього року метою є знизити видатки на утримання державного апарату. Мовиться щонайменше про 30%.

Стосовно Кабінету Міністрів, за словами Шмигаля, триває дискусія, якою має бути реформа. Ідеальна модель Кабміну — 15—16 потужних міністерств і 5—6 потужних віце-прем’єрів. Це все комплексна реформа, над якою працюють цьогоріч. Нині проводиться аналіз роботи міністерств.

«Немає сенсу в кожному міністерстві тримати бухгалтерію або підрозділи, що готують проекти постанов. Це можна робити в секретаріаті, який відповідатиме за бюрократичні завдання», — пояснив посадовець.

За його словами, ще одним важливим завданням є передача до Фонду державного майна всіх підприємств, які перебувають на балансі міністерств.

«Міністерства та міністри мають робити основну роботу — формувати політику. Для цього їм потрібні невеликі команди з якісних аналітиків, помічників тощо... Моя мрія — щоб уряд помістився в будівлі на Грушевського. Щоб усередині уряду було запроваджено цифрову систему, кур’єри не їздили по Києву, документообіг був миттєвий, а координація — колосальна», — розповів Шмигаль.

А тим часом майже у половини — 48% — українців за час повномасштабної війни зменшилася зарплата.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Відповідно до нього, з 24 лютого 2022 року у 20% українців заробітна плата зменшилася на 10—25%, у 17% — на 25—50%, в 11% — на понад 50%. Не змінилася заробітна плата у 43% опитаних. Зросла ж лише у 9% українців.

Покращення фінансової ситуації в більшості опитаних сталося після того, як вони змінили роботу чи влаштувалися на ще одну. Звісно, найскладніше пристосуватися до нових реалій — знайти нове джерело доходів чи змінити професію — старшим людям. Тож 55% респондентів віком понад 51 рік зазначили, що в разі різкого скорочення доходів скорочуватимуть витрати, а не шукатимуть додаткові джерела фінансів.

Зауважимо, згідно з результатами цього дослідження, третина українців під час війни втратили роботу.

Уряд підтримав законопроект, який має полегшити стан українців із числа вразливих категорій і захистити їх у складній фінансовій ситуації. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Пропонується заборонити державним і приватним виконавцям стягувати та накладати арешт на кошти боржників — фізичних осіб, якщо громадянин отримав ці кошти як цільову допомогу від громадських, благодійних чи міжнародних організацій. Це стосується, зокрема, й допомоги на проживання, яка виплачується внутрішньо переміщеним особам.

«Не можна в людини забирати останнє, стягувати кошти, які часто є єдиним джерелом для існування найбільш незахищених!.. Сподіваюся на розуміння та підтримку з боку парламентаріїв. Закликаю народних депутатів впровадити цю ініціативу якнайшвидше!» — звернулася до народних депутатів віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Зазначимо, що проект закону до Верховної Ради ще не внесли.

Фото: biz.nv.ua