Полковник поліції Михайло Куратченко (на знімку) загинув на полі бою. У щойно визволеній від рашистської орди Херсонській області. Мужній, цілеспрямований, енергійний, безстрашний. Людина слова й діла. Людина, яка не боялася йти вперед і брати на себе відповідальність. Працював начальником слідства в Дніпропетровській області. Захистив дисертацію, став кандидатом юридичних наук. З лютого 2020 року очолив Головне управління Національної поліції Черкащини.

Разом із Михайлом Куратченком від вибуху загинуло шестеро поліцейських. Троє на місці, троє після тяжких поранень — у лікарні. Група підірвалася на каскаді ворожих мін та боєприпасів неподалік села Федорівка, що за 15 кілометрів від Антонівського мосту. Куратченко керував зведеним загоном правоохоронців. Поліцейські документували злочини росії, шукали катівні, проводили слідчі дії, викривали колаборантів-зрадників та збирали свідчення очевидців подій в окупації.

...Зранку 7 грудня 2022 року восьмеро поліцейських двома автомобілями вирушили на чергове завдання. Хлопці мали перевірити інформацію місцевих жителів про схованку зі зброєю, залишену окупантами. Спеціалізована оперативна група, кінолог та вибухотехнік на чолі з полковником Михайлом Куратченком прибули до місця, де раніше були позиції ворога.

Фахівці швидко зорієнтувалися на місцевості й виявили схованку. Далі вилучили боєприпаси, вибухові речовини та зброю й підготували весь арсенал до знищення. 

Повертаючись на базу, поліцейські несподівано потрапили в підступну пастку, залишену окупантами. Спрацював закопаний у землю фугас, виготовлений із боєприпасів до великокаліберної артилерії. Шансів вижити в автомобілі, котрий першим наскочив на заміновану ділянку дороги, дорівнювали нулю.

«Михайло Куратченко на Херсонщині особисто керував зведеним загоном поліції Черкащини, — підкреслив після трагічної звістки тодішній голова Національної поліції України Ігор Клименко. — Ефективний управлінець, вольовий та відважний поліцейський, який завжди був вірним присязі. Загиблі Ігор Мельник, Сергій Ненада та Вадим Періжок — віддані поліцейські, вірні своїм родинам, службі та Україні. Наші колеги виконували свій обов’язок: чесно служили, самовіддано захищали, повертали спокій та безпеку на деокуповану частину Херсонщини».

Загибель на Херсонщині поліцейських та їхнього командира Михайла Куратченка буревієм сколихнула всю Черкащину, болем та гнівом обізвалася в серцях людей, котрі особисто знали правоохоронців.

«Михайло Віталійович був справжнім офіцером поліції, взірцем для кожного, хто носить поліцейські погони», — написав з фронту про Михайла Куратченка командир другого штурмового батальйону третьої окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук. — Пам’ятаю, як 24 лютого він не піддався паніці, а готовий був особисто битися з рашистським десантом, якщо той висадиться у Черкаському аеропорту. Зустрів смерть, не ховаючись у кабінетах.

Повага і честь. Співчуття рідним і близьким».

Колектив Головного управління Національної поліції у Черкаській області, колеги і підлеглі полковника Куратченка написали щирі, щемливі, сповнені глибокої поваги слова про свого загиблого героя.

«Михайле Віталійовичу, ти був найкращим... Ти завжди був попереду, завжди на передовій. Я завжди був вражений твоєю стійкістю, витривалістю, твоєю відданістю роботі. Твоя вимогливість до підлеглих уживалася з простотою в спілкуванні та доступністю до всього особового складу. Я кожного ранку писав і просив тебе берегти себе, але ти йшов уперед... Сьогодні тебе не стало», — з невимовним болем і жалем поділився про непоправну втрату товариша по службі і вірного друга на своїй сторінці у соціальній мережі начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції Черкащини Владислав Вінник.

Колишній колега Олексій Решетило проникливо й образно доповнив Владислава Вінника: «Загинув мій перший поліцейський керівник Михайло Куратченко. Людина, якою можна було б підперти земну кулю. Глиба, моноліт.

Без будь-якого перебільшення. Горів, як факел, і на світло за ним йшло багато гідних людей. Загинув, як і жив: на бойовому посту, попереду всіх, зі зброєю в руках. Залишив після себе вогняний стовп, громовий гуркіт, кров і сльози...».

Рядові працівники поліції розповідають, що Куратченко був хоч і обачним, але сміливим. Міг сам пересуватися містом. Без прикриття чи супроводу. Його часто бачили на велосипеді на велодоріжках у при-дніпровському мікрорайоні Митниця. У вихідні навіть дозволяв собі приїхати двоколісним на роботу.

Колеги визнають: був вимогливим, принциповим, але справедливим і людяним. Задавав темп, настрій, націлював і вимагав чіткого виконання від підлеглих. Найбільше цінував професіоналізм, зібраність, самовіддачу, вірність обов’язку. За роки незалежності Михайло Куратченко був найхоробрішим, найсумліннішим, найпатріотичнішим керівником правоохоронного органу Черкащини. Він був поліцейським з великої літери. 8 грудня 2022 року Указом Президента України полковнику Національної поліції Михайлові Куратченку за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та державної цілісності України, самовіддане служіння українському народові було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

24 січня 2023 року на приміщенні Головного управління Нацполіції у Черкаській області урочисто відкрили пам’ятну дошку Герою України полковнику Михайлу Куратченку.

Сергій КУЗЛЯЄВ, журналіст.

Черкаси.

Фото Національної поліції.