Рік тому підприємство «Житлобуд-2» з Луцька завершило реставрацію «білого» — Лесиного і «сірого» — батьківського будиночків у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Шанувальники Лесі вже давно очікують, коли нарешті двері цих двох історичних будівель відкриються для відвідувачів. Однак і досі працівники музею не можуть розмістити тут експозиції. Стінами пішли тріщини, подекуди відлущується тиньк, у щойно побілених кімнатах пахне пліснявою. Та найбільша біда: у відреставрованому підвалі «білого» будиночку, де Косачі зберігали консервації і настоянки, стоїть вода. Майже одразу після завершення реставрації почали проявлятися огріхи. Авральні намагання виправити недоліки очікуваних результатів не дали.

Днями голова облради Григорій Недопад разом із керівником бюджетної комісії Орестом Маховським відвідали музей.

— Вода у підвал почала просочуватися ще восени, — розповіла посадовцям завідувач музею Ольга Бойко. — Підтоплюються і льохи в сільських хатах поруч з музеєм.

«На ці проблеми мають вплив і об’єктивні, і суб’єктивні чинники, —зауважив голова облради Григорій Недопад. — Серед об’єктивних причин — природне підняття ґрунтових вод. Негативно позначилося на якості виконання робіт і несвоєчасне їх фінансування. Лише за два місяці до завершення бюджетного року надійшли кошти на реставрацію. Звісно, її проведення в осінньо-зимовий період негативно позначилося на технологічних процесах.

Вочевидь мали місце і прорахунки при складанні проектно-кошторисної документації, виготовленої ще сім років тому».

«Серед суб’єктивних факторів, — зазначив голова облради, — використання виконавцем невідповідних або неякісних матеріалів, як-от погано просушеної деревини для столярних виробів чи нетермостійкої фуги для заробляння швів кахельної грубки. Є питання і до здійснення контролю за перебігом виконання робіт замовником — департаментом інфраструктури облдержадміністрації».

Голова бюджетної комісії облради Орест Маховський наголосив, що обласна рада у будь-якому разі не допустить руйнування історичної пам’ятки, і лиш дозволить погода, проблему почнуть розв’язувати. Аби не зволікати, наголосив депутат, уже нині всім зацікавленим сторонам слід напрацювати спільне рішення. Заплановано найближчим часом провести позачергове розширене засідання майнової комісії за присутності замовників, виконавців робіт, проектантів та інших профільних спеціалістів, аби прийняти спільний план дій з усунення зазначених проблем.

Готуючи цей матеріал, ми звернулися до заступника керівника офісу Водних ресурсів у Волинській області Ростислава Кравчука. Як він повідомив, у липні 2013 року тодішнім Ковельським управлінням водного господарства довкола «білого» будиночка було облаштовано дренаж для водовідведення, збудовано колодязь, прокладено трубопровід до ставка, що є в парку з часів Косачів. Однією з причин підтоплення підвалу, як зауважив фахівець, може бути високий рівень води у ставку. Аби понизити його, варто відкрити шандори і спустити частину води. Слід також перевірити, чи не забиті труби самої дренажної системи. Найдивніше, що з приводу підтоплення музейного підвалу ніхто й досі не звертався за консультацією до спеціалістів Ковельської експлуатаційної дільниці офісу водних ресурсів в області. Адже у будь-якому разі саме вони можуть якщо не розв’язати проблему самі, то порадити, хто і як це може це зробити.

І насамкінець: проблема, на наш погляд, полягає ще й у тому, що реставрацію було доручено підприємству, яке не має достатнього досвіду проведення таких робіт Адже «Житлобуд-2» хоч і має добру репутацію в області, однак спеціалізується на будівництві житла і соціальних об’єктів. А тут його фахівцям довелося мати справу з технологіями ХІХ століття. До цього вони були не зовсім готові. Тож у майбутньому слід зваженіше підходити до вибору підрядників. Бо об’єктів, що потребують реставрації, на Волині багато.

Луцьк.

На знімку: голова Волинської обласної ради Григорій Недопад (крайній ліворуч), голова бюджетної комісії Орест Маховський і завідувач музею Ольга Бойко стурбовані станом «білого» і «сірого» будиночків у Колодяжному.

Фото з фейсбук-сторінки Волинської облради.