Захід відбувся за підтримки ГО «ЛА ДА». Послухати автора прийшли бібліотекарі, науковці, митці, школярі та шанувальники художнього слова.

«Змієборці» — історичний фантастичний роман, глибоко насичений символами, має філософське підґрунтя та паралелі з сьогоденням. В основі сюжету — події, що відбуваються зі студенткою-археологинею, котра з сучасної України переноситься в князівську епоху та зустрічає наших прадавніх захисників. Героїня потрапляє з умовного майбутнього у минуле шляхом самоусвідомлення та розкриття родового коду, завдяки чому починає бачити світ очима своєї пра-пра-пра-прабабусі, котра є князівною давніх часів.

«Змієборці» написані понад рік тому, але побачили світ тільки в 2023-му у видавництві «Саміт-Книга». Твір є поєднанням графічних зображень та тексту до кожного розвороту. При цьому іноді у автора спочатку народжувалась картинка, а іноді — навпаки. «Малюю змалку, люблю графіку, але всі роботи були переважно в стіл. Знали про моє захоплення тільки близькі друзі. Процес творення такий: спочатку до мене приходить ніби якесь осяяння, промінь свідомості, тобто з’являється сама ідея. Потім починаю її обмірковувати, і завершальна стадія — коли пишу текст чи створюю зображення. Так само і цей твір до мене прийшов таким прагненням, неокресленим спалахом, ніби як блискавиця або ж промінь. І саме такого спрямування і сюжету твір я відчув необхідність створити», — розповів Мечислав Рисич.

На презентації автор книжки провів паралелі зі своїми науковими інтересами, зокрема, яскраво описавши батальні сцени. Також допитливому читачу буде цікаво простежити побут, види зброї, одягу, які відповідають періоду Х—ХІ ст. Мечислав Рисич зазначив, що при написанні книжки політ фантазії письменника наступив на горло вченому, тому в творі зустрічається певна еклектика з фантастичними елементами.

Презентація переросла в жваву дискусію, молодого автора засипали запитаннями. Мечислав Рисич отримав запрошення ще раз приїхати до Житомира та виступити перед студентами історичного факультету ЖДУ імені І. Франка.

Нині Мечеслав Рисич мріє про створення на снові «Змієборців» мультфільму чи кінострічки.

Довідково

Мечислав Рисич — киянин, кандидат історичних наук, учасник Революції Гідності, співстворювач «Правого сектора». З 2014 року — доброволець на фронті у складі батальйону «Айдар», з початку повномасштабного вторгнення є командиром спецпідрозділу ЗСУ «Вовкулаки», який виконував бойові завдання у Київський, Запорізькій та Донецькій областях. Автор наукової монографії «Культ вовка у військових традиціях Давньої України» та понад тридцяти наукових і публіцистичних статей з давньої історії, археології, військово-політичної аналітики. У своєму творчому доробку Мечислав Рисич також має поетичні та прозові твори. До Житомира на презентацію книжки боєць-письменник приїхав під час ротації.

Житомир.

Фото автора.