Основні зусилля російські окупаційні війська зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Як зазначив військовий експерт Сергій Згурець, 8 лютого рф розпочала так звану другу битву за Донбас. росія ставила собі завдання вийти у зону Краматорська та Слов’янська. Ворожі дії велися з трьох напрямків, а саме: Куп’янськ — Сватове — Кремінна, зона Бахмута та Вугледар. На сьогодні по жодному з цих напрямків «проламування» наших Сил оборони не відбулося.

На думку аналітика, путінська армія не спромоглася виконати перший етап другої битви за Донбас. На цьому етапі Бахмут відігравав ключову роль. «Тактична оборона Бахмута була передумовою, щоб ЗСУ перетворили оборону Бахмута на основу стратегічної поразки рф під час битви за Донбас. Бахмут забезпечив знищення значної кількості особового складу російської армії. Фактор Бахмута зберігається й далі. ЗСУ намагається розширити оперативну ділянку, яку хоче замкнути противник. Оточення міста не відбувається, ЗСУ потужно тримають фланги», — зазначив Сергій Згурець в ефірі «Еспресо».

Тим часом на бойовому чергуванні в Чорному морі перебувають чотири російські ракетоносії, на яких може бути до 24 крилатих ракет «Калібр», поінформувала речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк. Водночас, за її словами, це ще не означає підготовку росіян до масованого обстрілу України, вони вже усвідомили їхню неефективність і шукають інші тактики.

«За останні тижні спостережень застосування «Калібрів» не було, але це може свідчити про те, що вони щось затівають», — резюмувала речниця ОК «Південь».

Водночас речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив: ситуація повністю контрольована на тих ділянках, де ворога було відкинуто, — у межах Чернігівської, Сумської і частини Харківської областей. Мовляв, ударного угруповання на цьому напрямку росія не має, однак щодня завдає ударів по прикордонню із застосуванням артилерії, мінометів, стрілецької зброї і навіть пусків ракет авіацією.

Також Демченко запевнив, що ситуація на кордоні з білоруссю є повністю контрольованою, наголосивши, що через присутність на білоруській території російських військових вона, як і раніше, залишається «дещо напруженою».