Ці слова прочитає в Ужгороді здоровий водій, який припаркувався на місці інваліда
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів незвичайної соціальної акції для людей з обмеженими фізичними можливостями. Часто-густо наші інваліди не можуть припаркуватися на спеціально відведених для них місцях, бо їх завжди займають здорові й заможні водії.
Ця акція має на меті присоромити тих, хто не розуміє позначок, та зрушити цю проблему з мертвої точки. Для цього вже підготовлено спеціальні магнітні наліпки.
Організатор акції Ярослав Шафар розповів, що протягом двох останніх років зусиллями ротарі-клубу «Ужгород-Скала» було обладнано паркувальні місця для людей з особливими потребами. «Нас підтримали підприємці, які облаштували відповідні місця, — каже Я. Шафар. — Але часто ці місця займають інші авто, а інваліди не можуть потрапити навіть до аптеки. Наша ініціатива пов’язана з тим, що протягом двох років, відколи обладнано стоянки для інвалідів, там паркуються фізично здорові люди. Тому було ухвалено рішення таких водіїв стимулювати, щоб відмовлялися від такої шкідливої звички. Це не зла акція. Навпаки — закликаємо зробити добру справу». Суть акції полягає у тому, що діти з реабілітаційного центру «Дорога життя» на автомобілях, припаркованих на місцях для інвалідів, наклеюватимуть магнітні написи: «Ти зайняв моє місце, забери і мою хворобу!» До речі, магнітна наліпка не залишить сліду на авто, не пошкодить його, але, можливо, змусить замислитися.
Я. Шафар нагадав, що в Україні ратифіковано Конвенцію з прав інвалідів, за якою інвалід має право на безплатний паркінг. Усі стоянки повинні містити до 10% місць саме для інвалідів. «Уже пройшов перше читання законопроект, згідно з яким штраф за паркінг на місці для інвалідів становитиме 255—306 грн.», — додав організатор акції.
Василина Марко, директор центру соціально-трудової реабілітації «Вибір», зауважила: «Не можемо сказати, що нічого не робиться, бо прийнято дуже хороші закони для людей з обмеженими можливостями. Усі підприємства та установи зобов’язані облаштовувати свою територію місцями для парковки інвалідів. Але, на жаль, закон не виконується. В. Марко також додала, що навіть біля міської ради Ужгорода немає знака для паркування авто інваліда. Вона також розповіла про інші проблеми, з якими стикаються інваліди. Наприклад, нерідко біля пандусів влаштовані поручні тільки з одного боку, тоді як буває пошкоджена ліва чи права рука. Або ж якщо є доступ для візка на перший поверх будівлі, то вже до другого чи третього не дістатися. Крім того, навіть якщо у приміщені облаштовано туалет для інвалідів, то часто його просто замкнено на ключ.
Не відповідають вимогам і дороги. Так, нещодавно відремонтована ужгородська вулиця Мукачівська має майже непридатні для інвалідів тротуари. Недоступним є і вокзал у Чопі — західних воротах України.
Ужгород.