Штурмові загони вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста. Про це повідомив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. За його словами, під час жорстоких боїв українські воїни завдають окупантам відчутних втрат. Вогнем артилерії, танків та інших засобів захисники відбивають усі спроби противника захопити місто, й оборона фортеці триває.

Тим часом в американському Інституті вивчення війни (ISW) дійшли висновку: на тлі битви за Бахмут конфлікт між міноборони рф та утримувачем ПВК «Вагнера» пригожиним досяг апогею. «Можливо, російське військове керівництво намагається використати сили вагнера і вплив пригожина на Бахмут», — припускають в ISW.

Аналітики вважають, що російське мо та генштаб скористалися можливістю, щоб навмисно задіяти вагнерівців на цьому напрямку, зберігши водночас сили російської армії. Отож ПВК «Вагнера» довелося задіяти свої елітні підрозділи для підтримки наступального імпульсу, але, можливо, ці сили закінчуються під час прямих атак на східну, південну та північну частини Бахмута.

Військові експерти припускають: сили ворога, які скуті біля Бахмута, у перспективі мають намір розгорнутися на північ. Мовляв, росіяни хочуть охопити угруповання українських військ, що тримають оборону в районі Сіверська. Аби реалізувати цей план, противнику необхідно підтримувати зусилля з іншого вектора — Сватового та Кремінної, де точаться бої. Там рф накопичує війська, щоб оточити Сіверськ... Як інформує Генштаб ЗСУ, путінські війська скеровані на утримання наших сил поблизу кордонів Харківщини.

«Є певні зміни в зоні Бахмута. Противник з півночі Бахмута почав рухатися по трасі, яка веде до Слов’янська та Краматорська. Ситуація поки що не критична. Але ворог намагається використовувати будь-які можливості, щоб захопити більше українських територій. Цей рух на Слов’янськ та Краматорськ теоретично має потім розгорнутися для того, щоб спробувати оточити наше угруповання, яке зараз захищає Сіверськ. Це припущення, але побачимо, чи вистачить у противника сил», — так у понеділок прокоментував ситуацію в телеефірі директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Окрім того, він охарактеризував інші гарячі точки битви за Донбас. Зокрема те, що окупанти намагаються реалізувати стратегію щодо оточення Авдіївки. І додав, що Вугледар є одним із пріоритетних напрямків ворога.

Фото з відкритих джерел.