Це дані Державної служби статистики, що їх днями оприлюднило відомство. А за рік війни продукти подорожчали в середньому майже на третину (31,5%).

Так, за статистикою найбільше додали в ціні: яйця — 80,3%; фрукти — 74,9%; риба та рибні продукти — 44,1%; овочі — 36,2%; цукор — 32,5%; хліб та хлібобулочні вироби — 26%; макаронні вироби — 25,8%; олія — 24%; м’ясо та м’ясопродукти — 23,2%; сир та м’який сир — 23%, молоко — 17,4%; соняшникова олія — 14,1%.

Зазвичай наприкінці зими і на початку весни спостерігається зростання цін на овочі й фрукти. І на це є низка причин. Ось думка аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки: «Україна імпортує більше продукції, ніж виробляє сама. А якщо зауважити, що значна частина імпорту була з Туреччини, яка постраждала від нещодавніх землетрусів, то зростання цін цілком закономірне.

Рятує те, що Україна імпортує продукцію з ЄС та інших країн». Отже, хоч дефіциту свіжих овочів та фруктів не спостерігається, проте ціни помітно зросли. Так, огірки зараз у середньому коштують 144 грн/кг, хоч у січні ціна була 75—78 грн/кг. Тобто овоч подорожчав майже вдвічі. Схожа ситуація і з томатами. Нині вони коштують 112 грн/кг на противагу 84 грн/кг у січні.

Щодо овочів борщового набору, то зараз ціни такі: капуста білокачанна — 16,75 грн/кг, буряк — 11,64 грн/кг, картопля — 10,17 грн/кг, цибуля ріпчаста — 50,08 грн/кг, морква — 35,55 грн/кг.

Роздрібні ціни на м’ясо коливаються залежно від виду продукту: свиняча грудинка у лютому подешевшала на 2,3% проти січня (170,29 грн/кг), свиняча лопатка — ціна знизилася на 5,6% (153,15 грн/кг), свинячий ошийок — вартість зменшилася на 3% (191,38 грн/кг), солоне сало — ціна залишилася на тому самому рівні (270,20 грн/кг), яловичина (гуляш і ребра) — ціна зменшилася на 0,8—1,3%.

І насамкінець маловтішні новини від Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Днями держрегулятор повідомив, що має намір розглянути питання підвищення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Відомо, що підвищувати тарифи планують у два етапи: 1 квітня й 1 липня.
Не секрет також, що уряд вже розробив десять варіантів зміни тарифів на електроенергію. Але остаточно це питання ще не вирішене, оскільки, як наполягають експерти, в Кабміні розуміють, що подорожчання викличе серйозне невдоволення споживачів.

Звісно, викличе! І чого тепер варті заяви посадовців про те, що закон, мовляв, дозволяв не підвищувати пенсії, однак вони наважилися на цей героїчний крок, і про те, що «тепер українці з найменшими пенсіями отримають збільшення доходів...»!

На жаль, тих 20% індексації не вистачить, щоб перекрити різницю від подорожчання продуктів та підвищення тарифів!

Переможемо!